STIRI Grecia | Piata Monastiraki, din Atena, degradata imediat dupa renovare

In timp ce se plimba in centrul Atenei, recent, arhitectul Nikos Kazeros a trecut si prin Piața Monastiraki si a observat un grup de muncitori care reasezau dalele colorate care deschid partea de vest a pieței.

“În ce ordine vreti sa repoziționati gresia?” a întrebat el, citat de publicatia eKathimerini.

“Totul e intamplator”, au raspuns oamenii.

Răspunsul lor a fost surprinzator. Pe parcursul anului trecut, piața a cunoscut o serie de interventii drastice arbitrare. Angajați de la utilități publice au perturbat în mod repetat modelul pavajului din gresie – un element cheie în proiectarea arhitecților care au câștigat concursul organizat de Societatea Siturilor Arheologice Unificate din Atena pentru renovarea pieței.

Dar, asta nu e tot. În partea pieței, dinspre râul Iridanos, grătarele metalice, care au fost furate sau distruse, au fost înlocuite cu altele diferite.

Mai mult decât atât, băncile de lemn au ajuns sa fie degradate și trebuie să fie înlocuite, la fel ca și instalatia de ventilație la metrou, acoperita cu graffiti. Cafenelele si chisocurile din sectorul alimentar, în partea de est a pieței, împiedica accesul spre Strada Mitropoliei, în timp ce vânzătorii ambulanți vând fructe proaspete și uscate in magazine infiintate în fața intrării in stația de metrou.

În cele din urmă, exista o serie de intervenții aleatorii in jurul Bisericii bizantine Pantanassa, care nu se potrivesc cu designul de ansamblu.

Retehnologizarea Pieței Monastiraki, care a costat 3 milioane de euro, a fost finalizata în 2008. Ea s-a facut cu o suma de reguli care reglementează intervențiile care pot fi permise ulterior. Starea rea, de astazi, a pietei, sugerează că regulile au fost în mare parte ignorate.

Numai orașul Atena are puterea sa opreasca deteriorarea pietei, mai sustine eKathimerini. O seama de reclame TV sunt inregistrate in Monastiraki, asa incat se sugereaza ca ar fi o idee bună ca o parte din veniturile celor ce s-au folosit de ele sa ajute la întreținerea pietei, în conformitate cu designul sau original, cu excepția cazului in care, desigur, este de preferat să se arunce încă 3 milioane de euro pe fereastră, conchide articolul din eKathimerini.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.