STIRI Irak | Tarile occidentale isi concentreaza efortul diplomatic in rezolvarea crizei

Țările occidentale isi concentrează efortul lor diplomatic asupra capitalei irakiene Bagdad, intr-un impuls de a-i opri pe insurgenții sunniți ai Statului Islamic (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Ministrul de Externe al Franței, Laurent Fabius (foto), a cerut un “guvern largit de uniune”, în țară, pentru a-i combate pe militanti, în timpul unei vizite la Bagdad, conform France 24.

Fabius a subliniat ca “toți irakienii trebuie să simtă că sunt reprezentați”.

Călătoria sa a venit pe fondul unei a treia runde de atacuri aeriene americane împotriva Statului Islamic – IS (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Oficialii britanici spun ca între 50 000 și 150 000 de oameni sunt blocați in Muntele Sinjar, confruntandu-se cu foamea și deshidratarea, conform rapoartelor BBC. Londra, Washingtonul, Parisul și Bagdadul ofera deja ajutoare, cu avioanele, pentru a preveni cresterea crizei umanitare.

Potrivit unui ministru irakian, Statul Islamic a ucis peste 500 de yazidis și i-a aruncat într-o groapă comună, o mișcare pe care mass-media a descris-o ca pe o “purificare etnică”.

Ministrul pentru Drepturile Omului, Mohammed Shia al-Sudani, a fost citat de Hurriyet Daily News, spunand că aproximativ 300 de femei au fost răpite ca sclave. El a demonstrat ca unele victime au fost îngropate de vii.

Mii de locuitori yazidis fug în Turcia, cel puțin 1000 deja așteptand la granița de nord a Irakului cu țara.

Turcia nu este pregătită să deschidă frontierele, în ciuda avertizarilor ca vietile acestora sunt riscate.

Autoritățile de la Ankara au explicat ca multi dintre solicitanții de azil nu au documente corespunzătoare.

Înainte de vizita lui Fabius, “Washingtonul a încercat, de asemenea, să-l convingă pe Primul-Ministru Nouri al-Maliki, ca este nevoie de un cabinet de uniune națională, incluzand reprezentanti sunniți, șiiți și kurzi, pentru a rezolva criza”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.