STIRI Ucraina | un nou lider al Bisericii, intr-un moment crucial pentru tara

În fiecare epocă istorică, în special in punctele de cotitură ale istoriei, Domnul ii cheamă la slujirea de Primat pe cei care, prin viața lor, au demonstrat angajamentul lor față de El și de Biserica Sa, a amintit, intr-un interviu, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, presedintele departamentului de relatii externe al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Acesta a continuat: “Astăzi, nu putem să nu ne amintim cum – în 1992, la un moment crucial pentru Biserica Ortodoxă Ucraineană, atunci când aparuse amenințarea la adresa unitatii Ortodoxiei din Ucraina, din cauza unei schisme – Sinodul Episcopilor l-a ales în unanimitate pe Preafericitul Părinte Mitropolit Vladimir, ca Întâistătător.

Am fost martori ai muncii sale apostolice, la renașterea și creșterea Bisericii Ucrainene sub îndrumarea lui. În ultimii ani, am văzut cum puterile i-au scazut, dar darurile spirituale și abilitățile intelectuale s-au mentinut, permițându-i să guverneze Biserica. De mai multe ori, atunci când părea ca s-ar afla pe punctul de a părăsi această lume, Domnul îl reînvia în mod miraculos. S-a întâmplat asta, pentru că de Mitropolitul Vladimir a fost nevoie in Biserica, drept simbol și garant al unității acesteia. Dar, când călătoria lui pe pământ s-a incheiat, Biserica a trebuit să aleagă un nou Primat. Prin voia lui Dumnezeu, a fost ales Mitropolitul Onufrie (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Din nou, aceasta s-a întâmplat într-un moment crucial pentru Ucraina, țara fiind sfâșiată de conflicte fratricide, atunci când partea de est a Ucrainei s-a transformat într-un teren de foc, pentru testarea armelor pe oameni, când în fiecare zi avem o noua plata, atunci când sângele civililor și lacrimile curg. Este regretabil faptul că, în această situație, cei de care depinde evolutia sunt lipsiti de voința politică de a trece de la ostilități la negocierile de pace, de la limbajul amenințător la limbajul pacii, refuza să înceteze focul și să se așeze la masa negocierilor.

Și, aici, o responsabilitate deosebita, revine asupra Bisericii. Astăzi, Biserica isi poate spune cuvantul privind reconcilierea, adresându-se tuturor părților implicate în conflict, fără a fi implicata într-o polemică privind cauzele și natura conflictului, fără împărțirea oamenilor in drepti si strambi. Într-adevăr, într-un conflict, fiecare parte implicată este vinovata, intr-o anumita masura. Cred că sarcina prioritară pentru Preafericirea Sa Mitropolitul Onufrie va fi căutarea pacii, o căutare a reconcilierii naționale pentru toata lumea din Ucraina”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.