Episcopii polonezi apara dreptul medicilor la obiectia de constiinta

Episcopii polonezi au răspuns in urma unei puternice opoziții, cu care s-a confruntat personalul medical care a semnat o declarație pro-viață de credință.

Declarația recunoaște “primatul legilor lui Dumnezeu, față de legile omenești” în medicină, iar semnatarii s-au angajat să nu participe la actiuni precum avortul, controlul nașterilor, fertilizarea in vitro sau eutanasia.

Inițiativa a venit de la medicul și prietenul personal al Papei Ioan Paul, Wanda Półtawska.

Într-o declarație, Episcopii polonezi le reamintesc celor care se opun declarației, că refuzarea dreptului la obiecție pe motive de conștiință subminează libertățile civile fundamentale. “Nu putem uita că restrângerea posibilitatii de a respecta aceste drepturi în viața personală a dus la totalitarism, în trecut”, au spus acestia.

Ei au mai avertizat, de asemenea, că agresiunea mass-mediei și presiunea disciplinara “reprezinta, din ce în ce mai mult, o formă modernă de persecutare”.

Luna trecută, un medic polonez a fost demis, după ce a refuzat, din motive religioase, sa efectueze avortarea unui copil cu malformații. Demiterea sa a fost condamnată de Biserica din Polonia.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.