Descoperiri importante, in curtea unei manastiri medievale din Serbia

Un nou studiu arheologic efectuat in curtea bisericii Mănăstirii Sfântul Nicolae din Pribojska Banja – una dintre cele mai importante mănăstiri medievale ale Serbiei – a scos la lumina ruinele unui turn de aparare.

Săpăturile au descoperit fundatia unui turn de aparare, mare, din secolul al 14-lea, care a fost construit din blocuri de formă regulata, din tuf, inaltandu-se odata pana la 22 de metri, a declarat Marina Bunardzic, un arheolog al Institutului sârb pentru Protecția Monumentelor Culturale, pentru Tanjug.

Două morminte ale unor episcopi au fost, de asemenea, descoperite, precum și numeroase elemente din secolul al 13-lea, ceea ce indică faptul că mănăstirea a fost un scaun episcopal din 1219, când Biserica Sârbă si-a dobândit autocefalia.

Descoperirile includ, de asemenea, mai multe clădiri datând din epoca lui Makarije Sokolovic – primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, în urma restabilirii Patriarhiei din Pec, în 1557, în timpul dominației otomane.

O importanță deosebită prezinta un sigiliu de plumb al mănăstirii și 140 de monede de argint bătute în orașele europene, care provin dintr-un tezaur ascuns in interiorul manastirii, datand de pe vremea când Pribojska Banja a fost avariat in luptele austro-turce.

“Am găsit, de asemenea, un instrument de scris, de o măiestrie excepțională, numeroase elemente realizate din lut ars și ceramică din secolul al 15-lea, când mănăstirea a fost cuprinsa de un foc mare”, a adăugat Bunardzic.

Elementele vor fi conservate și afișate permanent în colecția medievală a Muzeului Heritage din Priboj, un oraș de pe malurile râului Lim, in sud-vestul Serbiei, a declarat directorul muzeului, Savo Derikonjic, conform Tanjug.

În 1974, cercetarile arheologice au descoperit trezoreria mănăstirii, una dintre vistieriile medievale cel mai bine conservate și mai complete din Balcani.

Ministerul Culturii a mai aprobat, de asemenea, fonduri pentru proiectarea unui muzeu care sa vizeze protejarea pietrelor funerare. Pietrele funerare din Pobrezje datează din perioada cuprinsă între secolele 13 și 17. Multe au fost distruse în secolul 20, în timpul construirii unui spital local și a unei fabrici.

Cercetarile anterioare, efectuate în 2007 și 2008, au descoperit 43 de morminte, într-o necropolă care reprezintă unul dintre puținele cimitire medievale cercetate sistematic in Serbia.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.