Stiri ORTODOXIE – POLITICA Macedonia: Arhiepiscopul Jovan de Ohrid ramane in inchisoare

Curtea de Apel Macedoneana a confirmat sentinta Arhiepiscopului de Ohrid și Mitropolit de Skopje, Jovan Vraniskovski, de trei ani de închisoare, in urma acuzatiei de deturnare de fonduri in valoare de 250.000 de euro.

Curtea de Apel a mai confirmat, de asemenea, probele privind alte 18 persoane care au fost alaturi de Arhiepiscopul Jovan, inclusiv mama si sora lui, acuzate de complicitate in deturnare, conform unor rapoarte emise ieri de mass-media din Macedonia.

Fondurile deturnate, conform instantei, ar fi fost folosite in cumpărarea de terenuri în Ohrid, în timpul mandatului său de episcop al Bisericii nerecunoscute Ortodoxe Macedonene (MPC).

Rapoartele mass-mediei de stat macedonene sustin ca decizia Curții de Apel este crucială pentru noi discuții cu Biserica Ortodoxă Sârbă (SPC) privind recunoașterea canonică a Bisericii Ortodoxe Macedonene, conform Tanjug.

Arhiepiscopul Jovan din Ohrid a fost condamnat in Skopje, pe 2 iulie 2013 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), la trei ani de închisoare, decizia fiind contestata în noiembrie.

Arhiepiscopul Jovan a declarat în recurs că decizia este discriminatorie și ca a fost retinut din motive politice, adăugând că verdictul este, de asemenea, neclar și nu este susținut nici macar de o singura dovada concreta.

Începând cu anul 2003, autoritățile macedonene l-au arestat pe Arhiepiscopul Jovan Vraniskovski de șase ori, pentru diferite infracțiuni, inclusiv pentru dezordine publică atunci când a încercat să efectueze o ceremonie de botez într-o biserică MPC.

El a fost, de asemenea, acuzat de “incitare la ură etnică și religioasă”, pentru “calomnierea MPC”, și a petrecut in total aproape 18 luni de închisoare. Apoi, acesta a fost condamnat la 2,5 ani de închisoare, pentru presupusa evaziune fiscală în timpul mandatului său ca episcop al MPC.

Ultima arestare a a vut loc pe 12 decembrie 2011 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), la intrarea în Macedonia,din Grecia, fiind acuzat de deturnare de fonduri de 250.000 de euro.

El s-a întors în țară pentru a solicita o nouă procedură de judecată, dar a fost arestat și dus la închisoarea Idrizovo, lângă Skopje, unde este încă reținut, așa cum spune echipa sa de apărare, in condiții foarte dificile.

MPC este nerecunoscuta canonic, iar SPC consideră că este schismatica, deoarece si-a declarat autocefalia în mod unilateral în 1967.

MPC l-a caterisit pe Episcopul Jovan, iar SPC l-au numit Exarh sârb în Macedonia.

SCP crede că Arhiepiscopul Jovan este o victimă a unor investigatii politice fraudate, din cauza pozitiei sale împotriva schismei, în timp ce Amnesty International și Freedom House au spus că este un prizonier pentru propria conștiință.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.