Mesaje: IPS Gherasim – comuniunea crestina si lucrarea tainica a lui Dumnezeu

Dumnezeu să-l odihnească !

Păstrăm o vie amintire, însoţită de profundă recunoştinţă, Înaltpreasfinţitului Gherasim Cristea, Arhiepiscopul Râmnicului. De păstorirea sa se leagă unul dintre cele mai duhovniceşti momente din activitatea Fundaţiei HAR – „Habitat şi Artă în România” la Râmnicu Vâlcea: sfinţirea, la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni, a bisericii de lemn monument istoric de la Mreneşti-Creţeni.

Se întâmpla în vara anului 2004. Prin harul şi cu lucrarea lui Dumnezeu, biserica aceasta străbună, restaurată şi relocată la muzeul satului din Bujoreni de către Fundaţia HAR, primea, la momentul resfinţirii ei, hramul Sfântul Alexandru.

În predica rostită după slujba de sfinţire a lăcaşului, Înaltpreasfinţitul Gherasim îşi exprima deschis dragostea faţă de bisericile de lemn, amintindu-şi că şi sfinţia sa, în copilărie, mergea la o astfel de biserică şi subliniind că legătura noastră cu trecutul, cu propria istorie şi cu credinţa străbunilor se face prin astfel de biserici-simbol al identităţii noastre. Cuvântul său a fost ziditor şi am putut şi după aceea, în următorii nouă ani, să continuăm acest demers de salvare a bisericilor de lemn din nordul Olteniei. Am simţit atunci, pe deplin, comuniunea creştină şi lucrarea tainică a lui Dumnezeu în vieţile noastre.

Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos l-a chemat acum la El pe păstorul nostru, Înaltpreasfinţitul Gherasim. Să-l odihnească în pace, să-l numere cu Sfinţii Săi!

Luiza Barcan, Fundația HAR

Vezi celelalte mesaje, sau lasa si tu mesajul tau, dand click AICI! [https://www.lacasuriortodoxe.ro/ips-gherasim]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.