Dreptul de proprietate asupra Catedralei din Sofia: Biserica Ortodoxa respinge propunerea guvernului

Organismul de conducere al Bisericii Ortodoxe din Bulgaria, Sfântul Sinod, a respins o propunere a guvernului, de acordare partiala a dreptului de proprietate pentru Biserica, asupra Catedralei Alexandru Nevski din Sofia, mai putin asupra criptei care gazduieste cea mai mare colectie de icoane a țării.

Dezacordul continuă in privinta dreptului de proprietate asupra catedralei (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), un punct de reper în capitala Sofia, cu consecințe grave pentru clădire, odata ce părți din ea deja se prăbușesc, aceasta neavand parte de restaurare și de reparații majore, de mai multe decenii, conform unui raport al Sofia Globe.

Nu numai ca opera de arta religioasa se afla sub amenințare, dar există îngrijorarea că prabusirea unor bucati de tencuiala ar reprezenta un pericol pentru inchinători și vizitatori.

Cu toate acestea, statul vrea să-și păstreze cripta. Sfântul Sinod nu este de acord cu acest lucru și dorește întreaga clădire.

Argumentul statului este că expoziția permanentă de icoane din cripta, este de renume mondial, iar Bulgaria nu ar trebui să fie privata de dreptul de proprietate asupra unei astfel de instituții culturale.

Publicatia religioasa Dveri aminteste, insa, un punct important, si anume ca nimeni nu menționeaza faptul că icoanele au fost confiscate de ateisti, din biserici și mănăstiri, în perioada comunista totalitara din Bulgaria, și ca acestea ar trebui să apartina de drept Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Raportul Dveri aminteste ca unii clerici au sugerat un compromis, prin care statul sa ajute Biserica Ortodoxa Bulgara sa dobândeasca dreptul de proprietate asupra întregii clădiri a Catedralei, în schimb Sfântul Sinod fiind de acord cu o perioadă mai lungă de grație pentru utilizarea criptei, după care aceasta ar urma sa treaca în folosinta exclusivă a Bisericii.

Până cand problema dreptului de proprietate asupra clădirii nu se lamureste, renovarea de urgență, necesara, nu poate începe.

Presa locală a declarat că, in timpul guvernului lui Boiko Borissov, o propunere a fost făcută Bisericii Ortodoxe Bulgare, prin care Catedrala Alexander Nevsky să fie considerata a fi proprietate de stat, astfel incat sa se consume fonduri din bugetul Uniunii Europene pentru plata reparațiilor, după care statul sa doneze clădirea Bisericii. Sfântul Sinod a refuzat această propunere.

Rapoartele presei arata că clerul care deserveste catedrala este ingrijorat de faptul ca fisurile din plafonul și pereții clădirii bisericii au facut-o sa devina chiar periculoasa, în acelasi timp umiditatea aducand mari prejudicii picturii. În plus față de problema umiditatii, exacerbată de ploile și de topirea zăpezii care se infiltreaza prin fisurile din acoperiș, funinginea de la lumânări a acoperit si ea picturile.

Estimările arata că restaurarea picturilor ar costa cel puțin patru milioane de leva și ar necesita mai mulți ani pentru finalizare.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.