UN SIMBOL AL BANATULUI – Coriolan Brediceanu *

Anul acesta 2009, la 25 ianuarie, se împlinesc 100 de ani de la trecerea la viata vesnică a cunoscutului om politic bănătean Coriolan Brediceanu, ilustru avocat, apărător al drepturilor românilor,unul dintre cele mai de seamă personalităti istorice si culturale ale Lugojului.

Coriolan Brediceanu s-a născut la Lugoj, la 23 decembrie 1849. După studiile liceale la Beius a urmat studii de drept la Universitatea din Budapesta, pe care le-a absolvit cu diploma de avocat în 1874.

În acelasi an se întoarce la Lugoj unde se stabileste definitiv până la sfârsitul vietii (1909). Aici deschide un cabinet de avocatură si în scurt timp se remarcă pentru modul în care apără dreptatea românilor transilvăneni în procese pe care cei mai multi avocati refuzau să le preia. “Cancelaria lui avocatială – scrie cărturarul Valeriu Braniste – a fost adevăratul birou al poporului.

Toate problemele noastre de natură publică, politică si administrativă, precum si bisericească sau scolară au trecut prin această cancelarie”.(1)

În calitate de avocat a pledat ca apărător în mai multe procese politice intentate de autoritătile maghiare atât unor
publicatii cât si unor intelectuali, scriitori si ziaristi români, persecutati de autoritătile maghiare pentru criticile aduse
acesteia si pentru exprimarea în favoarea românilor.(2)

În plan politic, Coriolan Brediceanu se implică tot mai mult în apărarea drepturilor românilor si între anii 1892-1894, la Cluj, se alătură unui corp de 30 de avocati care iau apărarea memorandistilor din Comitetul Central al Partidului National Român, din care făcuse si el parte.(3)

Datorită popularitătii acumulate, Brediceanu este ales în 1906 ca reprezentant al poporului în Parlamentul de la
Budapesta unde a desfăsurat o activitate rodnică împotriva abuzurilor săvârsite de conducerea politică fată de românii transilvăneni.(4)

Totodată, Coriolan Brediceanu a fost si un remarcabil om de cultură. A făcut parte din ASTRA, s-a ocupat si de literatură, lăsând mai multe comedii si nuvele inspirate din trecutul medieval al Banatului si mediului satului bănătean.(5)

Coriolan Brediceanu era în acelasi timp dinamic si pasnic, statornic si stăruitor în misiunea sa de apărător al identitătii românesti si al drepturilor românilor bănăteni, dar si capabil de a învăta sau prelua de la altii ce este bun si folositor, pentru a călăuzi pe ai săi spre progres si demnitate natională.

Patriotismul întelept al lui Coriolan Brediceanu stia să apere identitatea natională proprie iar, în acelasi timp, să respecte identitatea altora, impunându-se tuturor ca un om întelept si respectat. În această privintă, evocând atmosfera Banatului cosmopolit, Brediceanu spunea: „Ciobanul român, cu cicosul maghiar, cu drotusul slovac, cu pescariul sârb se întâlneau si se întelegeau prieteneste, ca fii ai aceleiasi patrii, îsi împărtăseau greul vietii, închinau din plosca comună, mâncau unul din straita celuilalt si, feri Doamne, să ceară unul de la altul părăsirea limbei, legii si datinilor strămosesti…” (6)

Brediceanu l-a sprijinit si finantat pe Traian Vuia în studiile si proiectele sale, care au culminat cu inventarea primului aeroplan românesc.

S-a stins din viată pe 25 ianuarie 1909 si a fost înmormântat la Lugoj. Mormântul său, aflat în cimitirul ortodox de pe Strada Făgetului din Lugoj, apare pe lista monumentelor istorice din judetul Timis si este loc de pelerinaj pentru toti cei ce sunt recunoscători memoriei sale.

Om politic si apărător al drepturilor românilor, Coriolan Brediceanu si-a apărat confratii cu mult curaj si demnitate. El a înfruntat puterea politică a vremii, atunci când era vorba de prezentul si viitorul poporului, a înfruntat forte politice străine, apărând dreptatea si demnitatea neamului românesc.

Astfel, Coriolan Brediceanu rămâne în istoria tării noastre, nu numai a Banatului, ca o figură înaltă, de verticalitate morală, de demnitate natională si spirituală, o coloană de lumină a istoriei si culturii din Banat, o pildă care trebuie urmată.

Pentru toate aceste vrednicii ale lui, rugăm pe Bunul Dumnezeu să aseze sufletul său cu dreptii, iar pe noi să ne
învrednicească să învătăm de la înaintasii nostri demnitatea si jertfelnicia, iubirea de neam si credinta, spre slava lui Dumnezeu si pentru mântuirea noastră.

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

* Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul României, cu prilejul împlinirii unui secol de la moartea lui Coriolan Brediceanu, patronul liceului cu acelasi nume din Lugoj, la care Preafericirea Sa a studiat între anii 1967-1970.
1 Lădău Maria, “Coriolan Brediceanu – activitatea juridică”, apud „Drapelul”, Lugoj, IX, 1900, nr. 11 din 27 ianuarie, p.1
2 Prof. Dr. Gheorghe Luchescu, Coriolan Brediceanu – luptător pentru drepturile românilor, „Coloana infinitului”, anul VIII, vol. III, nr. 54, Timisoara, 2005, p.3.
3 Ibidem, apud Ioan Munteanu, Miscarea naŃională din Banat 1881 – 1918, Timisoara, 1994, p. 129.
4 Prof. Ing. Francisc Boldea, directorul Colegiului NaŃional Coriolan Brediceanu, Coriolan Brediceanu, în „Coloana infinitului”, anul VIII, vol. III, nr. 54, Timisoara, 2005, p.3.
5 Prof. Dr. Gheorghe Luchescu, op.cit, p. 4.
6 Prof. Dr. Gheorghe Luchescu, op.cit. p. 4, apud „Drapelul”, 1902, nr. 12, 8 februarie, p. 2.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.