Muntenegru: presiuni exercitate asupra clericilor Bisericii Ortodoxe Sarbe

Sectiunea locala a Ministerului de Interne, din Districtul Pljevlja, din nordul Muntenegrului, a refuzat să înregistreze șase preoți ai Bisericii Ortodoxe Sârbe, cu statutul de “ședere temporară”. Motivul invocat, este nerespectarea condițiilor de acordare a autorizației. Se pare că preoții nu au putut face dovada existenței unei Biserici Ortodoxe Sârbe în Muntenegru.

Reprezentantii Ministerului Muntenegrean de Interne din Pljevlja au refuzat, în mod repetat, să înregistreze cu titlu provizoriu, clerici ai Bisericii Ortodoxe Sârbe, in ultimii doi ani, amenințand cu expulzarea lor. Cu toate acestea, decizia a fost anulată printr-o hotărâre a tribunalului.

Avocatul I. Mirković, care apără interesele preoților, a raportat ultima decizie a Ministerului Afacerilor Externe, și a facut dovada mai multor serii de încălcări ale legii.

Potrivit lui Mirković, solicitarea de a face dovada înregistrarii unei Biserici Ortodoxe Sârbe în Muntenegru, este motivată politic. În prezent, Biserica Ortodoxă Sârbă din Muntenegru este reprezentata de patru eparhii. In plus, un număr mare de clerici, în special calugari, nu sunt originari din Muntenegru. O parte semnificativă a acestora a început să slujeasca în Muntenegru înainte de destrămarea Iugoslaviei și nu sunt cetățeni ai republicii.

Mai mult decat atat, toate cererile de înregistrare temporara, depuse prin mijloace legale, rămân in multe cazuri, ani de zile, fără răspuns.

Problema înregistrarii si a statutului de ședere temporară, pe baza unei activități remunerate, s-a transformat de mai mult timp într-o pârghie de exercitare de presiuni asupra clerului Bisericii Ortodoxe Sârbe, de către autoritățile din Muntenegru.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.