Protest impotriva Vaticanului: canonizarea lui Stepinac submineaza relatiile ecumenice

Alen Budaj, un asociat al Centrului Simon Wiesenthal cu sediul la ierusalim, a declarat că tarile care sunt succesorii legali ai fostei Iugoslaviii, Serbia, în special, trebuie să transmita un protest diplomatic puternic Vaticanului, vizavi de intenția de canonizare a Cardinalului Alojzije Stepinac.

Vaticanul a confirmat oficial că Alojzije Stepinac va fi în curând declarat sfânt.

Imediat după intrarea germanilor in Zagreb, pe 10 aprilie 1941, Stepinac a sprijinit înființarea Statului Independent al Croației (ISC)​​, care a fost declarat stat de catre Ustașa (mișcare fascistă croată), iar în 1945 el a luptat pentru păstrarea regimului condus de liderul Ustaș, Ante Pavelic.

Budaj consideră că un protest împotriva canonizarii lui Stepinac, care a luat parte la crearea și punerea în aplicare a ideilor NDH (Statului Independent Croat) în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, trebuie să aibă loc chiar și cu prețul ruperii relațiilor diplomatice cu Vaticanul.

“Sper că Biserica Ortodoxă Sârbă va reacționa, intrucat această decizie speciala a Vaticanului reprezinta, totodata, subminarea relațiile ecumenice dintre cele două Biserici”, a declarat Budaj, subliniind că Israelul și multe instituții evreiești de pe teritoriul fostei Iugoslavii ar trebui să reacționeze puternic si imediat.

Nu este deloc surprinzător faptul că noul Papa, Francisc, il proclamă pe Stepinac sfânt, acest drum fiind trasat de către Biserica Catolică din Croația, imediat după ce a fost dat verdictul împotriva lui Stepinac, a declarat Budaj, care mai este, totodata, si director al Institutului Margel, un ONG evreiesc din Zagreb.

In data de 11 octombrie 1946, Stepinac a fost găsit vinovat de înaltă trădare și crime de război – pentru relațiile sale cu Ustașii croati și colaborarea cu forțele de ocupație – și a fost condamnat la 16 ani de închisoare.

În 1951, el a fost transferat în satul natal Krasic, unde și-a petrecut restul vieții in casa sa parohiala, până la moartea sa, pe 10 februarie 1960. In semn de sprijinire, Vaticanul i-a acordat lui Stepinac titlul de cardinal, în 1952, conform agentiei Tanjug.

Budaj a subliniat că inca din timpul procesului său, Occidentul și lumea catolică l-au considerat pe Stepinac a fi martir și victimă nevinovată a persecuției comuniste, urmand ca Stepinac sa fie făcut cardinal în timpul vietii și beatificat după moarte, iar acum sa fie declarat sfânt al Bisericii Romano-Catolice.

El ar fi singurul sfânt care a primit o inalta distinctie ustasa și care, în același timp, a fost si Arhiepiscop de Zagreb, pentru meritul castigat ca sustinator al unui regim fascist criminal, a declarat Budaj.

Budaj a spus nu este de mirare că Stepinac va fi canonizat, deoarece Vaticanul a fost recunoscut ca stat de către Tratatul Lateran fascist al lui Benito Mussolini, în 1929.

“Nu vreau să aud despre eforturile sale de a salva cativa sârbi, pentru că el s-a aflat în Comitetul responsabil de convertirea sarbilor la Catolicism, și nu vreau să aud despre a fi martir și sfânt, intrucat i-a lasat pe propriii sai preoți catolici sa fie torturati de Ustașa în Jasenovac (lagărul de concentrare Ustașa), doar pentru că erau suspectati ca ar fi adversari ai regimului”, a spus Budaj.

“El niciodată nu s-a pocăit pentru “botezarea catolica a sufletelor”, arzand bisericile evreiesti si sarbe, jefuind ca hoardele salbatice, violand și ucigand asa cum au facut odata armatele cruciate în Țara Sfântă”, a declarat Budaj, într-un interviu pentru agenția de știri SRNA, care a fost publicat în Banja Luka – Nezavisne Novine.

El a adăugat că Stepinac a știut despre toate astea, dar cu toate acestea a binecuvantat NDH și l-a slujit, chiar și după prăbușirea acestuia, i-a ascuns pe criminalii ustași, aurul evreiesc furat si arhiva de stat Ustașa, în Zagreb.

“Pentru mine, ca om liber, Stepinac nu va fi niciodată un sfânt, așa cum eu nu sunt legat de deciziile Papei, si nici nu mi-am pierdut mintile incat să cred în acesta alchimie frauduloasa de transformare miraculoasă a unui criminal într-un sfânt”, a spus Budaj.

Statul Independent al Croației a fost un stat marionetă fascist în Europa. El a fost format în aprilie 1941, după ocuparea Regatului Iugoslaviei de către puterile Axei, odată cu împărțirea acestui stat între Germania Nazistă și Italia Fascistă. Din punct de vedere geografic, cuprindea marea majoritate a teritoriului actual al Croației, cu excepția unor porțiuni din litoralul dinaric care au fost alipite Italiei. De asemenea, conținea și întreg teritoriul actual al Bosniei și Herțegovinei, precum și câteva teritorii din actuala Slovenie și Serbie.

A fost un stat fascist, condus de organizația Ustaša, formată în 1929 cu ajutorul Italiei. Scopul acesteia, era de a creea un stat omogen din punct de vedere etnic, prin eliminarea, deportarea și asimilarea populației sârbe. Mișcările de extremă dreapta croate din perioada Războiului de Independență al Croației, s-au inspirat din moștenirea acestui stat, contribuind la sporirea tensiunilor interetnice din regiune. Faptul că statul actual Croația recunoaște în constituția sa Statul Independent al Croației, ca predecesor istoric, este actualmente un motiv de dezbatere.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.