In Postul Mare: omul de astazi, mai poate avea cu adevarat virtute? Exista o virtute mai inalta?

“Virtute este tot atata, ca si cand ai zice barbatie. Bunaoara, ostas cu virtute, se cheama acela care merge la lupta fara nicio frica, stiind ca isi apara cele ale sale. Iata deci cum om cu virtute, se numeste acela care poate face fata cu tarie si curaj, tuturor nevoilor vietii.

Om cu virtute, se mai chema si omul cu mintea treaza, care munceste zi de zi cu intelepciune, crutandu-si mereu casa, averea si familia de la pericole.

Om cu virtute, se mai numeste si acel om, care traieste in cumpatare si nu se intrece in desfatari si chiolhane, si care isi pastreaza curatenia trupului, dar si omul bucuros de dreptate, factor de pace, bland, ascultator, indurator cu cei sarmani, mai pe scurt, omul acela care ce are insusiri firesti bune.

Dar dragilor, toate aceste virtuti, oricat de frumoase si drepte sunt ele, sunt schimbatoare si cu ele se pot mandri chiar si cei ce traiesc in salbaticie si chiar paganii. Nu este indestulator sa fii bun si bland. Omului cu aceste virtuti, ii lipseste bolta acestor Daruri. Si, mai mult, are nevoie ca, pe aceasta bolta, sa se afle Sfanta Cruce a Lui Hristos.

Fiindca exista, iubitii mei, o virtute mai inalta decat toate celelalte impreuna si care este vesnica, asemeni Celui Care ne-a daruit un asa Ceresc Dar. Este vorba de Virtutea Crestina!

Si, va intrebati poate, ce este aceasta, de le intrece pe toate? Cu ce este mai mare Virtutea Crestina, decat facerea de bine sau cautarea pacii, sa zicem?! Pai, iata cu ce!

Sa stiti si sa nu va lipsesca aceste cuvinte…

Ca, omul cu Virtute Crestina, se numeste deci acel om ce, indemnat numai si numai de iubirea catre Dumnezeu si credinta in Iisus Hristos Mantuitorul, cauta sa stie, sa vrea, sa primeasca si sa implineasca toate acele virtuti firesti, pe care vi le-am spus, si toata Legea Dumnezeiasca. Iar Virtute Crestina, se numeste staruinta sa stii, sa primesti si sa implinesti tot binele si adevarul, numai si numai fiindca IL iubesti pe Dumnezeu si crezi in Iisus Hristos, Fiul Sau.”

Extras din Sfantul Ioan Damaschinul, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: de Pr. Daniel Ivan

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.