Biserica Pesterii Nasterii Domnului din Betleem, renovata dupa 600 de ani

Vizitatorii care merg in Betleem cu ocazia sarbatorilor din acest an, vor observa un aspect diferit al Bisericii Nașterii Domnului. Înfășurata în schele, bazilica asezata pe locul nașterii lui Iisus trece printr-un proces de renovare extrem de necesar, după 600 ani, conform unor relatari recente ale Asociated Press.

Experții spun că apa se scurgea de pe acoperiș și amenința cu distrugeri grave mozaicurile și alte elemente de nepretuit. Prima etapă a proiectului a debutat în luna septembrie si se adreseaza celor mai presante probleme: acoperișul și ferestrele.

Companiile care efectuează lucrările au obligația de a reduce la minim eventualele limitari ale accesului vizitatorilor. Biserica a atras mai mult de 2 milioane de vizitatori, anul trecut.

Guvernul a oferit un milion de dolari, iar o suplimentare de 800.000 de dolari provine din sectorul privat. Restul vine din țări europene, cum ar fi Franța, Ungaria, Rusia și Grecia, contribuind si ele la cele aproximativ 3 milioane de dolari necesari primei etape.

Dincolo de procesul laborios de conservare a unui lacas sfânt delicat, lucrarea a fost complicată si de relațiile sensibile dintre cele trei confesiuni creștine care împărtășesc proprietatea bisericii: romano-catolici, grec-ortodocsi si armeni.

In prima etapa, una cate una, grinzile de lemn ale acoperisului vor fi restaurate. Biserica a fost construită în secolul al 4-lea, de către Sfânta Elena, peste peștera în care Fecioara Maria L-a nascut pe Mesia. Ceea ce vad astazi pelerinii, este in cea mai mare parte bazilica construita de împăratul bizantin Iustinian I, care a domnit in perioada 527-565 dupa Hristos, conform Asociated Press.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.