Ucraina: oare de ce Biserica Ortodoxa se amesteca in treburile statului?

Chiar și observatorii ocazionali știu că Bisericile Ortodoxe au în mod tradițional legături strânse cu statul. Multi dintre occidentali, in special, nu inteleg, insa, cum de, în cadrul actualului conflict din Ucraina, Biserica Ortodoxă Ucraineană pare sa tina partea protestatarilor.

The New York Times, de exemplu, raporta ca protestatarii care au fugit din fata polițiștilor din Kiev, s-au refugiat într-o mănăstire ortodoxă istorică, și că Patriarhul Bisericii, Filaret, se opune ferm guvernului (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Filaret a declarat că Ucraina ar trebui să arate Occidentului și Uniunii Europene la care ar trebui sa adere, că Președintele Victor Ianukovici, care a anunțat recent că Ucraina nu ar accepta cu un acord comercial anticipat de durata cu UE, ar trebui să demisioneze.

Pentru a înțelege ce se întâmplă, trebuie să știți cate ceva despre diviziunile din cadrul Ortodoxiei din Ucraina. Patriarhul Filaret este liderul Bisericii Ortodoxe din Kyev – Patriarhia Ucrainei. Patriarhia de Kyev este în schismă cu trunchiul principal al Ortodoxiei din Ucraina, Biserica Ortodoxă Ucraineana, de sub Patriarhia Moscovei, care, așa cum sugerează și numele, se afla sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ruse din Moscova.

Patriarhia Moscovei nu recunoaște statutul canonic al Patriarhiei din Kyev, si nicio alta Biserica din lume. Pentru a complica si mai tare lucrurile, Biserica Ortodoxă Ucraineană din SUA se află, de exemplu, nici sub jurisdicția Kyevului, nici sub cea a Moscovei, ci sub cea a Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol.

Nu este, deci, deloc de mirare, că Patriarhul Filaret va sprijini relațiile mai strânse cu Europa și o slăbire a influenței rusești în Ucraina.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.