Banca Mondiala lanseaza Centrul Islamic de Dezvoltare Financiara

Banca Mondială a lansat Centrul Islamic de Dezvoltare Financiara, în colaborare cu Guvernul Turc, in urma cu o zi.

Centrul, conform unui raport al Business Standard, se asteapta să facă schimb de informații in ce priveste dezvoltarea finanțelor islamice, oferind servicii de consultanță în finanțe islamice, și urmand sa joace un rol în consolidarea infrastructurii instituționale.

Vicepremierul turc Ali Babacan și președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, au inaugurat Centrul Borsa din Istanbul.

Jim Yong Kim a declarat, la o conferința de presă comună, că Turcia ia măsuri gigantice în a deveni un centru financiar global și a descris cooperarea Băncii Mondiale cu Turcia, ca pe un simbol al obiectivelor si prosperitatii comune.

Babacan, la rândul său, a subliniat că sistemul financiar ‘fara dobanda’ este nucleul sistemului financiar islamic, contribuind nu numai la stabilitate financiară, ci, de asemenea, eliminand riscurile, “pentru că în spatele acestui tip de sistem de finanțare se afla active reale și valoare reală”, a spus el.

“Chiar FMI a raportat avantajele unui sistem de interese bazat pe principiile islamice ale sistemului de finanțare fără dobândă”, mai sustine acesta.

Va reamintim ca Marea Britanie a devenit prima tara non-musulmana care vinde obligatiuni pentru investitorii islamisti, în încercarea de a încuraja investițiile masive în oraș. George Osborne, cancelar, a anuntat in ultimele zile, la randul lui, planurile Marii Britanii de a emite primele obligațiuni islamice din afara lumii musulmane, într-o incercare de transformare a Londrei într-un “centru occidental de neegalat pentru finantele islamice”. Pentru a se conforma legii islamice Sharia, investitorilor islamici li se interzice să primească dobândă. Obligatiunile sukuks incearca sa evite această problemă, prin asigurarea investitorilor, cu un profit fix incasat, proportional cu profitul generat (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.