Ortodocsii si catolicii, uniti prin arta. Corul Patriarhiei Moscovei, alaturi de Corul Capelei Sixtine

Papa Francisc i-a invitat pe catolici și ortodocși sa “anticipeze în istorie unitatea dorită”, prin “muzica, pictura, sculptura, arhitectura, într-un cuvânt prin frumusețe”, deoarece artele sunt locul “respectului si imbogatirii adevărate”.

Corul Ortodox al Patriarhiei Moscovei și corul papal al Capelei Sixtine au tinut un concert la Roma, in Bazilica Santa Maria Maggiore, subliniind tradițiile muzicii scare ruse și polifonia școlii romane, in urma cu doua zile.

Acest concert a avut loc în cadrul editie a XII-a a Festivalului Internațional de Muzică Sacră și Artă, care are loc în fiecare an în bazilicile papale din Roma, și care se va încheia duminica viitoare, fiind organizat sub patronajul Fundației “Centrul pentru Dezvoltarea Relatiei Ruso-Italiene”.

100 de coristi au participat, in total, la eveniment.

Cu aceasta ocazie, Papa Francisc a mai spus: “În Biserică, de fapt, arta nu este dedicata doar plăcerii estetice, ci, prin aceasta, Biserica explică și interpretează revelația, pentru poporul lui Dumnezeu… arta există în Biserică pentru a evangheliza și, din acest punct de vedere, putem spune ca Dostoievski: Frumusețea va salva lumea”.

“Astăzi, Biserica poate și trebuie să respire cu ambii plămâni, unul din Est și altul din Vest. În cazul în care nu reușim să facem acest lucru pe deplin, in masura ceruta de Iisus, în rugăciunea Sa care Tatal, il putem face în multe alte moduri, cum ar fi prin traversarea marelui patrimoniu al artei si culturii, pe care diferitele traditii l-au nascut”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.