Biserica Ortodoxa a Macedoniei le interzice preotilor si calugarilor accesul pe Facebook

Biserica Ortodoxa Macedoneana le-a poruncit preoților și calugarilor sai să nu mai foloseasca Facebook-ul sau să fie gata să se confrunte cu sancțiuni – inca nestabilite, au declarat oficialii Bisericii.

“Toată lumea din rândul clerului se va confrunta cu sancțiuni, în cazul în care utilizează Facebook-ul”, a spus purtătorul de cuvânt al Bisericii, Episcopul Timotej, pentru reporteri.

Episcopul nu a dezvăluit motivele interzicerii, dar surse din Biserica au declarat ca masura ar fi “impusă, în special, pentru cei care exprimă atitudini personale pe Facebook”, conform unui raport AFP.

Presa locală a informat că decizia ar fi fost propusă de unul dintre episcopii seniori, Petru, care a apărat decizia, afirmand că ea este menita să-i “protejeze pe credincioși, de înșelătorie și manipulare”.

Interdicția pare sa demonstreze o ruptura intre preoții seniori și cei mai noi, care au folosit deseori rețelele sociale pentru a atrage generațiile mai tinere la Biserică, oferindu-le o educație și consiliere religioasă.

Cu toate acestea, unii dintre ei și-au exprimat, in acelasi timp, opiniile personale, vizavi de situația politică din țară, uneori criticand guvernul.

Deși sunt separate în mod oficial, Biserica si-a crescut treptat influența în afacerile de stat din Macedonia, care si-a proclamat independența de fosta Iugoslavie, în 1991.

Biserica Ortodoxă Macedoneană, este separata de Biserica Ortodoxă Sârbă, din anul 1967, și nu a fost recunoscuta de către celelalte Biserici Ortodoxe.

Cei mai mulți dintre creștinii macedoneni sunt ortodocși. Ei alcătuiesc trei sferturi din populația țării, de 2,2 milioane locuitori. Etnicii albanezi, care reprezintă circa un sfert din populația acestei tari, sunt în mare parte musulmani.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.