Biserica rupestra Yemrehanna Kristos, anterioara celor din Lalibela, pe lista de ingrijorari a World Monuments Fund

Un grup care se ocupa de patrimoniul international a inclus in lista sa din 2014, 67 de asezari, monumente și puncte de reper importante, printre care si una dintre bisericile antice Axumite din Etiopia, Yemrehanna Kristos.

Yemrehanna Kirstos este o biserică construită intr-o peșteră mare de bazalt, situata la aproximativ 42 km nord-est de Lalibela (vezi ARHIVA), pe creasta unui munte, cu o altitudine de 2681 de metri, incadrata într-un peisaj mirific de jnepeni, anterioară faimoaselor biserici cioplite in piatra din Lalibela, cu aproape un secol.

Pereții clădirii au fost construiti din straturi, alternand, din grinzi de lemn, încastrate, si piatră tencuita, cu ferestre acoperite de gratii in forma de cruce, sculptate. Interiorul este împărțit de stalpi de zidarie si arcade, cu doua abside laterale, cu un altar curbat la capătul de est. Toate suprafețele interioare din lemn, inclusiv plafoanele casetate sunt minuțios decorate cu modele geometrice sculptate și policrome.

Conform ultimului raport World Monuments Fund, lansat in aceste zile, biserica se numara printre sit-urile de patrimoniu cultural amenințate de neglijare, dezvoltare în exces sau schimbări sociale, politice și economice. Grupul isi are sediul la New York, in Statele Unite ale Americii.

Yemerehanna este în pericol, din cauza unui “drum nou”, numărul tot mai mare de vizitatori constituind o provocare pentru intretinerea bisericii, a declarat grupul. De asemenea, a mai fost amintit si un zid modern, care a fost construit la gura pesterii, din motive de securitate, în anii 1980, diminuand integritatea sit-ului și potențialul sau de vizitare.

“Clădirea este bine conservata, dar dovada recenta a unor avarii structurale obligă la o evaluare în timp util”, a declarat grupul. In efortul de tratare a acestor probleme, ar trebui să se implice toate părțile interesate, inclusiv Biserica Ortodoxa Etiopiana și Autoritatea Etiopiana pentru Cercetarea și Conservarea Patrimoniului Cultural, a concluzionat grupul.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.