Daca nu va rugati, daca nu vorbiti cu Iisus, atunci sa nu credeti ca-L cunoasteti!

“Nu Il poti cunoaste pe Iisus in clasa I, ci in viata de zi cu zi”. Acesta a fost mesajul central al Papei Francisc, in predica de ieri, tinuta in Domus Sanctae Marthae. Pentru a-L intelege pe deplin pe Hristos, trebuie să vorbim cele trei limbi care sunt necesare pentru a-L cunoste: limba “minții, a inimii si a acțiunii”.

Papa a reflectat la întrebarea lui Irod, cu privire la Cine a fost Hristos, afirmand că aceasta este intrebarea pe care si-o pun toti cei care se confruntă cu Iisus. “Este o intrebare”, a declarat el, “ce vine din dorinta de curiozitate sau siguranta”, a zis el.

“Te poti intreba: “Cine este Acesta, Care face atât de multe probleme?”, a spus Papa, “pentru că, într-adevăr, Iisus face probleme”. “Nu-L poti sti pe Iisus, fără sa ai probleme. Și, îndrăznesc să spun: dacă vreti sa aveți o problemă, mergeti pe calea cunoasterii lui Iisus. Nu o problemă, ci mai multe veti avea. Dar, aceasta este calea cunoașterii lui Iisus! Nu-L puteti cunoaste pe Iisus în clasa întâi! Iisus este cunoscut prin intermediul căilor zilnice, mergand in fiecare zi. Nu-L puteti cunoaste pe Iisus în liniște, nici măcar în bibliotecă”, desi, a subliniat el, se poate studia și, în esență, Il poti cunoaste pe Iisus prin Catehism și prin intermediul “frumuseții istoriei mântuirii, dar nu suficient pentru a-L înțelege pe Iisus prin minte”.

“Este necesar să-L cunosti prin dialogul cu El, vorbind cu El, în rugăciune, in genunchi. Dacă nu vă rugați, dacă nu vorbiti cu Iisus, nu-l cunoasteti. Stiti lucruri despre Iisus, dar nu ajungeti la cunostinta pe care inima voastra vi-o dă prin rugăciune. Sa-L cunosti pe Iisus cu mintea, în studiul de Catehismului; sa-L cunosti pe Iisus cu inima, în rugăciune, în dialog cu El. Acest lucru ne ajuta foarte mult, dar nu este nici el suficient. Există si o a treia cale de a-L cunoaște pe Iisus: ea este urmarea Lui, sa mergi cu El”.

Papa a subliniat că, în comunicarea cu Hristos, în aceste trei “limbi”, Il poti cunoaste cu adevarat.

“Atunci când atât de mulți oameni, printre care si noi, isi pun această întrebare: “Cine este Acesta?”, Cuvântul lui Dumnezeu raspunde: “Vrei să știi Cine este El? Citește ce spune Biserica despre El, vorbeste cu El în rugăciune și mergi pe cale cu El. Astfel, s-ar putea știi Cine este acest om”, a incheiat Papa Francisc.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.