Polonia: Reconciliere in Europa Centrala si de Est – noi provocari

In perioada 2-4 octombrie, Centrul Europium din Varșovia al Culturii Ortodoxe va găzdui o conferință internațională intitulată “Reconciliere în Europa Centrală și de Est: noi provocări”, care va avea loc în cadrul proiectului “Reconciliere in Europa”.

Tema conferinței va fi legata de reconcilierea in Europa Centrală și de Est. Un impuls important pentru organizarea conferinței, au fost documentele publicate recent privind relațiile polono-ucrainene, si în special, “Declarația comună privind aniversarea a 70 de ani de la tragedia din Volyn, dintre Biserica Catolică și Bisericile Greco-Catolice din Polonia și Ucraina”.

Considerata una dintre cele mai întunecate perioade din istoria ambelor națiuni, tragedia Volyn a avut loc între 1943-1944 (vezi ARHIVA). Unitățile armatei ucrainene au ucis aproximativ 100.000 de polonezi în Volyn și Galicia rasariteana, care au fost foste teritorii poloneze, aflate acum în vestul Ucrainei, ca parte a unei operațiuni de epurare etnică.

Istoricii vor încerca, de asemenea, să răspundă la câteva întrebări de bază, printre care: “Care este problema polono-ucraineana?”, “Care sunt rădăcinile sale?”, “Care sunt acordurile în vigoare, între Polonia și Ucraina?” si “In ce stadiu se afla ambele națiuni, în procesul reconcilierii?”.

Sunt, de asemenea, asteptati sa participe reprezentanți din Biserica Ucraineana Greco-Catolică, Biserica Ortodoxă Ucraineană, Biserica Romano-Catolică și Biserica Evanghelică Luterană Germana.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.