Franta: Primarii, constransi sa-si demoleze bisericile

Sub titlul “Primarii sunt constransi să-si demoleze bisericile”, Le Figaro sugerează in aceste zile situația alarmantă a numeroaselor biserici catolice din Franța, abandonate din lipsă de preoți și de credincioși, condamnate într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat la demolare, chiar de catre comunitatile lor, care nu-si mai pot permite să le pastreze sau să le asigure împrejmuirile.

Autorul articolului scrie:

“Din ce in ce mai puțin aglomerate, bisericilor le-a devenit scumpa intretinerea, iar primarii pun totul sub semnul întrebării: ar trebui sa le pastram, sau sa le demolam? Fără îndoială, nori mari, negri trec acum peste turlele micilor biserici din mediul rural”.

Béatrice de Andia, șefa a noului Observator al Patrimoniului Religios, spune că, pe baza unui raport al Senatului, “2.800 dintre cele 15.000 de biserici rurale protejate” s-ar afla “într-o situație periculoasa”.

Fostul șef al activităților artistice ale orașului Paris a declarat ca clădirile, care nu sunt o prioritate pentru stat, au un viitor sumbru în fața”.

Christian Prunier, autor al unor lucrari in domeniu, spune ca “pentru a scăpa de o clădire, este destul sa o lasi parasita 20 de ani, apoi ea va fi inconjurata cu o banderola rosie care sugereaza ca este in pericol. Ulterior, demolarea nu mai este o rușine”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.