Mitropolitul Calinic de Vratsa, interimar de Varna. Hipotermia, cauza decesului fostului mitropolit

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare l-a ales, după o ședință de urgență de 2 ore, pe Mitropolitul Calinic de Vratsa, mitropolit interimar de Varna și Veliki Preslav.

Calinic il inlocuieste pe fostul Mitropolit de Varna, Kiril, al cărui cadavru a fost descoperit marti pe o plajă din zona din afara orasului Traata, in apropierea Varnei.

Calinic isi va prelua postul, dupa cele 40 de zile de la moartea fostului mitropolit.

Acesta s-a nascut cu numele de Dimitar Alexandrov, în anul 1931, în satul Maglizh, în apropierea orașului central Kazanlak. Este absolvent al Academiei de Teologie din Sofia, iar din 1960 a devenit călugăr, sub numele de Calinic.

În 2012, el a fost enumerat printre cei 11 mitropoliti, din totalul de 15, care au fost agenți ai Securității Statului în perioada dictaturii comuniste (1944-1989). Acesta a început să lucreze pentru Securitatea de Stat în 1968, sub pseudonimele Rilski și Velko. În 1970, el a devenit stareț al Mănăstirii Rila, episcop în anul 1971, iar la scurt timp mitropolit de Vratsa.

Mitropolitul si-a cerut iertare pentru afilierea sa cu serviciile comuniste, spunând că nu a spionat și/sau raportat pe nimeni.

Alegerile pentru un mitropolit permanent de Varna vor avea loc în termen de 3 luni. Vor fi nominalizati doi episcopi, care vor participa la alegerile finale.

Fostul Mitropolit, Chiril, a fost inmormantat ieri in Varna. Dupa primele cercetari, se pare ca acestea ar fi murit in urma unui soc hipotermic, după scufundarea in apele foarte reci, aduse de un curent al Mării Negre.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.