publicat în: Arhivă

Consultanta: Noutati legislative – SIGNUM EXPERT

Va supunem atentiei urmatorul aspect legislativ:

Facilitati la plata taxei judiciare de timbru pentru societatile comerciale

La data de 12.12.2008 a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta nr.212/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru.

Prin modificarea acestei legi s-a dorit:

– reglementarea unor aspecte care au primit o solutionare diferita in practica instantelor judecatoresti cu privire la timbrarea:

1. cererilor prin care se solicita pronuntarea unei hotarari judecatoresti care tine loc de act autentic de instrainare a unor bunuri imobile;

2. unor actiuni cu caracter patrimonial;

– acordarea unor facilitati la plata taxelor judiciare de timbru nu numai persoanelor fizice, dar si persoanelor juridice;

Principala modificare vizeaza urmatorul aspect:

– instantele judecatoresti au posibilitatea de a incuviinta persoanelor juridice anumite facilitati la plata taxei judiciare de timbru, si anume : reducerea, esalonarea si amanarea.

Conform ordonantei de urgenta, facilitatile pot fi acordate in urmatoarele situatii:

– daca cuantumul taxei reprezinta mai mult de 10 % din media venitului net pe ultimele 3 luni de activitate;

– plata integrala a taxei nu este posibila deoarece persoana juridica se afla in curs de lichidare sau dizolvare ori bunurile acesteia sunt indisponibilizate;

– in alte cazuri in care instanta apreciaza, fata de datele referitoare la situatia economico-financiara a persoanei juridice, ca plata taxei de timbru, la valoarea datorata, ar putea afecta in mod semnificativ activitatea curenta a persoanei juridice.

Conform acelorasi prevederi legale, reducerea taxei de timbru poate fi acordata separat sau, in functie de situatie, impreuna cu amanarea sau esalonarea platii.

O alta modificare semnificativa a Legii nr. 146/1997 consta in posibilitatea scutirii sau reducerii taxei judiciare de timbru, atat in cazul persoanelor fizice, cat si in cazul celor juridice, daca partile se impaca.

Astfel, in cazul in care partile se impaca inainte de prima zi de infatisare, suma achitata cu titlu de taxa judiciara de timbru se restituie in intregime, iar in cazul impacarii ulterior primei zile de infatisare, se restituie pana la jumatate din suma achitata, proportional cu actele procesuale neindeplinite.

Plata taxei judiciare de timbru se va putea efectua atat la unitatile trezoreriei statului, cat si prin intermediul unitatilor bancare, comisioanele bancare fiind suportate de creditor.

Pentru plata la trezorerie, se prevede extinderea sistemului de plata on-line pana la data de 1 martie 2009.

Informare “Signum Expert” (contabilitate, consiliere, expertiza contabila)

(membru Lacasuri Ortodoxe)