Papa catre G8: banii, politica, economia trebuie sa slujeasca si nu sa dicteze

Banii, politica și economia trebuie să slujeasca, nu sa dicteze. Acestea trebuie să servească poporul și sa promoveze o etică a adevărului. Aceasta este ideea de baza a scrisorii Papei Francisc către Primul-Ministru britanic, în ajunul Summit-ului G8 Summit.

În scrisoarea sa, Papa Francisc laudă, de asemenea, prioritățile de pe ordinea de zi a Summit-ului G8: piața internațională libera, impozitarea și transparența unei parti a guvernelor și actorilor economici; acțiunile concertate pentru eliminarea foametei și pentru securitatea alimentara și protecția femeilor și copiilor împotriva violenței sexuale, în situații de conflict.

În acest sens, Papa Francisc a scris: G8 “nu poate să nu analizeze situatia din Orientul Mijlociu, în special din Siria”. Acesta isi exprima speranța că Summit-ul va ajuta in obtinerea “unei imediate încetari a focului și aducerea tuturor părților aflate în conflict, la masa negocierilor”. “Pacea este o condiție esențială in protejarea femeilor, copiilor și a altor victime nevinovate”.

Papa Francisc scrie: “într-un mod aparent paradoxal, solidaritatea gratuita și dezinteresata este cheia bunei functionari a economiei globale”. Ca atare, a concluzionat el in scrisoare, “orice teorie sau acțiune economica și politica trebuie să asigure, fiecarui locuitor al planetei, cel puțin mijloacele necesare pentru a trăi în demnitate și libertate, cu posibilitatea de a-si sprijini familia, de a-si educa copiii, de a se ruga la Dumnezeu și de a dezvolta potentialul uman propriu. Acesta este principalul lucru, iar în lipsa unei astfel de viziuni, întreaga activitate economică devine lipsită de sens”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.