publicat în: Arhivă

Papa catre G8: banii, politica, economia trebuie sa slujeasca si nu sa dicteze

Banii, politica și economia trebuie să slujeasca, nu sa dicteze. Acestea trebuie să servească poporul și sa promoveze o etică a adevărului. Aceasta este ideea de baza a scrisorii Papei Francisc către Primul-Ministru britanic, în ajunul Summit-ului G8 Summit.

În scrisoarea sa, Papa Francisc laudă, de asemenea, prioritățile de pe ordinea de zi a Summit-ului G8: piața internațională libera, impozitarea și transparența unei parti a guvernelor și actorilor economici; acțiunile concertate pentru eliminarea foametei și pentru securitatea alimentara și protecția femeilor și copiilor împotriva violenței sexuale, în situații de conflict.

În acest sens, Papa Francisc a scris: G8 “nu poate să nu analizeze situatia din Orientul Mijlociu, în special din Siria”. Acesta isi exprima speranța că Summit-ul va ajuta in obtinerea “unei imediate încetari a focului și aducerea tuturor părților aflate în conflict, la masa negocierilor”. “Pacea este o condiție esențială in protejarea femeilor, copiilor și a altor victime nevinovate”.

Papa Francisc scrie: “într-un mod aparent paradoxal, solidaritatea gratuita și dezinteresata este cheia bunei functionari a economiei globale”. Ca atare, a concluzionat el in scrisoare, “orice teorie sau acțiune economica și politica trebuie să asigure, fiecarui locuitor al planetei, cel puțin mijloacele necesare pentru a trăi în demnitate și libertate, cu posibilitatea de a-si sprijini familia, de a-si educa copiii, de a se ruga la Dumnezeu și de a dezvolta potentialul uman propriu. Acesta este principalul lucru, iar în lipsa unei astfel de viziuni, întreaga activitate economică devine lipsită de sens”.