APEL DISPERAT al Patriarhiei Sarbe: noi persecutii impotriva Bisericii Ortodoxe din fosta Iugoslavie (Macedonia)

Adunarea Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe a emis următoarea declaraţie, datată 22 mai 2012:

“Dorim sa informam opinia publica nationala si internationala că unităţile de poliţie intarite au organizat o interventie violenta in data de 21 mai 2012, la ora şapte dimineaţa, într-o serie de manastiri din Arhiepiscopia Ortodoxa de Ohrid şi în casele multora dintre membrii săi.

În oraşul Stip, poliţia s-a deplasat sa-l aresteze pe Episcopul de Bregalnica, Mark, şi negasindu-l a procedat la arestarea calugaritei Pelagia.

La Skopje, unităţile de poliţie au intrat inarmate in Manastirea Adormirii Preasfintei Maici a lui Dumnezeu, cautandu-l pe epsicopul de Stobi si administrator al eparhiei Strumica, David. Nu l-au gasit, si au arestat-o pe stareţa mănăstirii, maica Kyrana. Este de remarcat faptul că poliţia s-a comportat brutal faţă de maici: le-a smuls din maini telefoanele mobile şi a perchezitionat in detaliu mănăstirile, în timp ce filmau cu o camera video.

În mod similar, poliţia a descins la manastirea Sf. Ioan Gură de Aur, din Bitola, în căutarea stareţei mănăstirii, maica Olympia. Nu au găsit-o, si s-au comportat brutal si abuziv cu celelalte maici.

Poliţia a mai intervenit, de asemenea, la Mănăstirea Adormirea Maicii Preasfinte a lui Dumnezeu din Prilep şi l-a arestat pe Ieromonahul Moise.

Menţionam ca în toate mănăstirile poliţia a confiscat toate calculatoarele şi alte bunuri materiale. Ea a făcut toate acestea, spunând că s-au efectuat arestări pentru “evaziune fiscală”. Politia a mai arestat, de asemenea, familia apropiata a episcopilor şi alti credincioşi ai Arhiepiscopiei de Ohrida.

Autorităţile judiciare din Republica Macedonia refuză să înregistreze Arhiepiscopia Ortodoxa de Ohrid, şi ea nu detine surse de venit, altele decât ajutorul credinciosilor săi. Prin urmare, în afară de verdictul indreptat împotriva Arhiepiscopului Ioan, este evident ca Statul, sub masca evaziunii fiscale, conduce in aceste zile persecuţia cea mai violenta şi hărţuirea poliţieneasca din motive religioase, această persecuţie rămânand fără precedent în ţările democratice din Europa şi din lume.

După condamnarea Arhiepiscopului Ioan (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), [https://stiri.lacasuriortodoxe.ro/news/impotriva-firii-avort-sex-homosexualitate/comunicatul-sfantului-sinod-sarb-privind-noua-condamnare-a-arhiepiscopului-ioan-de-ohrida.html] la doi ani şi jumătate de închisoare, el deja executandu-si sentinta in închisoarea centrală din Izdirovo, autorităţile macedonene, care protejează monopolul religios al organizaţiei schismatice autodenumite “Biserica Ortodoxă Macedoneană”, au lansat o campanie de eradicare literalmente a Bisericii Ortodoxe din Statul lor.

Facem apel la toţi reprezentanţii statelor democratice, ai OSCE şi ai organizaţiilor care apără drepturile omului şi libertăţile religioase, astfel încât acestea să ofere orice asistenţă şi sprijin pentru încetarea, cât mai curând posibil, a persecuţiei îndreptate împotriva Arhiepiscopului Ioan şi a tuturor stareţilor, călugărilor şi călugăriţelor şi credincioşilor închişi, şi sa puna capăt privarii de libertate religioasă, pe care autorităţile macedonene le exercita împotriva membrilor Arhiepiscopiei de Ohrid”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.