Credeți că Imperiul Roman a devenit creștin peste noapte, în timp ce populația creștină stătea ascunsă în casă și posta meme-uri uitându-se pe Netflix?

Am auzit, în aceste zile, o istorisire din Cartea Faptele Sfinților Apostoli. Cum oameni din diverse națiuni puteau auzi cuvintele Ucenicilor în propriile limbi. Sfântul Luca ne spune ceva foarte important. El spune că aceasta este cheia unității și a păcii întregii lumi: propovăduirea Evangheliei, prin lucrarea Duhului Sfânt în viețile noastre. Ce este Evanghelia? Înseamnă „Vestea Cea Bună”. Și care este această veste bună? Este faptul că Dumnezeu ne iubește pe fiecare dintre noi și că El ne-a dovedit această iubire, nouă, permițând Fiului Său să Se întrupeze și să sufere și să moară pe cruce pentru noi, pentru ca El să ne permită iertarea păcatelor și să trăim prin noua viață și să ne împărtășim cu Învierea Fiului Său!

Sfântul Apostol Pavel scrie că Dumnezeu … “voieşte ca toţi oamenii să se mântuiască şi la cunoştinţa adevărului să vină.” (Epistola întâia către Timotei a Sfântului Apostol Pavel 2: 4). Auziți asta? Toți oamenii. Atât de mult a insistat Dumnezeu să salveze toți oamenii, încât El i-a altoit pe cei de alte neamuri la poporul Său, deși aceștia nu erau poporul Său ales inițial. Planul a fost întotdeauna unul grandios, de împăcare a întregii omeniri cu Dumnezeu și a unuia cu altul.

Oamenii s-au rătăcit acum, tocmai pentru că au pierdut ceea ce i-a unit pe conaționalii noștri atât de mult timp. Mulți și-au pierdut Credința Creștină. Fiindcă nu suntem uniți în credința noastră în Hristos și în învățăturile Sale, nu suntem uniți în principiile călăuzitoare care au fost un rezultat direct al Credinței Creștine pe care s-a întemeiat această țară. Printre acele principii călăuzitoare s-a numărat ideea că oricine ar trebui să-și iubească aproapele și să respecte viața. Astăzi, cultura noastră este una a lipsei extreme de respect față de viață. Trebuie să vă reamintesc că aproape 1 000 de bebeluși sunt avortați în fiecare zi în țara noastră? Trebuie să vă reamintesc că avorturile rănesc în mod disproporționat comunitatea negrilor? De asemenea, avem o cultură a lipsei extreme de respect față de frații și surorile noastre, atunci când nu se încadrează în clasa noastră sau gruparea noastră, atunci când gândesc diferit sau arată diferit. Acest lucru se întâmplă în toate părțile. Oamenii sunt confuzi privind sensul vieții, privind rolul lor față de aproapele și privind natura dreptății.

Cu toate acestea, printre toate acestea există și Vești Bune. Când întunericul este prea adânc în aer, prezența luminii devine cu atât mai radiantă. Prin darul Duhului Sfânt pe care îl sărbătorim în aceste zile, pe care l-ați primit în inimile voastre, vi se dă marele dar de a deveni lumină. Credeți că Imperiul Roman a devenit creștin peste noapte, în timp ce populația creștină stătea ascunsă pe în casele ei și posta meme-uri și se uitau la Netflix? NU! Imperiul a devenit creștin prin dragostea și grija demonstrată de bărbați, de femei și de copiii creștini pentru vecinii lor, în slujirea lor și în predarea adevărului. Și, pe măsură ce demonstrau această iubire, oamenii deveneau curioși și începeau să-și pună întrebarea: „Care este sursa acestui comportament, a acestei iubiri?”. Și, atunci, creștinii au putut să evanghelizeze și să dea un răspuns, prin speranța și dragostea care erau în ei.

Astăzi, mai mult decât ieri, acum mai mult decăt niciodată, suntem chemați să sporim în viața duhovnicească. Dacă nu veți ajuta să răscumpărați țara și comunitatea voastră, lăsând să ardă flacăra iubirii lui Hristos, atunci sunteți parte a întunericului și niciun activism social nu va fi suficient pentru a vă ajuta. Alungați întunericul și începeți să faceți încât să strălucească lumina lui Hristos din propria voastră viață și din propria inimă și, apoi, permiteți acestei lumini să radieze spre exterior, pentru a acoperi totul și întreaga lume din viața voastră, cu iubirea lui Iisus Hristos.

În Evanghelia din aceste zile, Domnul Iisus spune:

„Dacă însetează cineva, să vină la Mine şi să bea”.

Țara este flămândă și însetată. Ei cred că le este foame de dreptate și egalitate. Dar nevoia noastră cea mai profundă nu ține de dreptate, ci cea după care oamenii însetează este IUBIREA, iar singura sursă a unei iubiri neîntrerupte și profunde este viața Sfintei Treimi care a existat în iubire înainte de crearea Universului. Domnul nostru spune:

„Eu sunt Lumina lumii; cel ce Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric ci va avea lumina vieţii.”.

Să luăm aceste cuvinte în serios și să ne îndreptăm viața în consecință. Iubiți-L pe Hristos urmând cuvintele Lui. Iubiți pe toți oamenii. Rugați-vă pentru toți oamenii. Rugați-vă cu ardoare pentru vindecare. Rugați-vă să aveți șansa de a împărtăși iubirea lui Dumnezeu cu cineva care are nevoie de acest mesaj. Rugați-vă ca oamenii să găsească Biserica și vindecarea adevărată între zidurile ei. Domnul ne spune că atunci când credem în El, râuri de apă vie vor curge din noi. Prin lucrarea Duhului Sfânt din noi, putem potoli setea și hrăni foamea neamului nostru. Să devenim o singură persoană la un moment dat, un singur suflet. Prin aceasta ne arătăm asemănători lui Hristos, prin dragostea noastră unul față de celălalt.

Fie ca Domnul, Duhul Sfânt, să ne umple inimile și mințile de putere și să ne sfințească viața, astfel încât să ne unim în închinarea noastră la Dumnezeul Cel Viu și să ne unim cu toți oamenii, slujindu-i în numele lui Hristos. Slavă lui Dumnezeu pentru toate, AMIN.


Traducere Lăcașuri Ortodoxe,

după un cuvânt rostit în aceste zile de Pr. James Guirguis, Paroh al Bisericii Sfântul Rafael de Brooklyn (Fuquay-Varina, Carolina de Nord, SUA)

“Flăcările nedreptății și Focul Rusaliilor”

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.