Ierarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Ioanichie de Budimlja-Niksic, a fost eliberat

Ierarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Ioanichie de Budimlja-Nikšić, a fost eliberat după ce a fost arestat și reținut din seara zilei de 12 mai 2020, prin decizia Guvernului Muntenegrean. În jurul orei 12:30, pe 16 mai, Episcopul a părăsit secția de poliție din orașul Nikšić. 8 preoți fuseseră arestați împreună cu Preasfinția Sa, inclusiv preotul Slobodan Jokić care, după interogatoriu, a fost dus înapoi la spital, unde s-a aflat sub supravegherea poliției.

Епископ Будимлянско-Никшичский Иоанникий: Мы будем бороться за свободу верыEpiscopul Ioanichie de Budimlya-Niksic: Vom lupta pentru libertatea credinței

Conform revistei Pravoslavie, începând cu ziua de 15 mai, de la ora 9 dimineața, un număr mare de oameni se adunase în așteptarea eliberării episcopului lor. În primul rând, Episcopul a mulțumit credincioșilor pentru sprijinul și dragostea lor, care, a spus acesta, este o expresie a iubirii față de Biserică. Ierarhul i-a invitat, pe toți cei adunați, la pace și respect reciproc.

“În ciuda faptului că nu înțeleg anumite acțiuni ale autorităților și că nu pot fi de acord cu acestea, trebuie să spun că poliția de la secția de poliție unde am fost reținuți a fost mai mult decât corectă”, a declarat acesta.

Comentând acțiunile autorităților muntenegrene, Episcopul a declarat că a fost surprins de conduita lor, din care se poate deduce că credința și Biserica sunt singurele probleme din Muntenegru.

L’évêque Joannice de Budimlja-Nikšić (Monténégro) a été libéré

Episcopul și-a exprimat regretul că autoritățile au decis să lupte cu sfintele lăcașuri și reclive. El a mai adăugat că „neo-comuniștii, moștenitorii lui Tito” merg tot mai departe în persecuțiile împotriva Bisericii, iar acest lucru provoacă tot mai multă rezistență din partea oamenilor.

„În aceste zile, cu toții am fost martorii devotamentului vostru față de Biserică și de credință și în special de Sfântul Vasile din Ostrog. Fie ca Domnul și Sfântul Vasile să vă răsplătească pe toți!”, a spus Ierarhul, amintindu-le celor adunați că fiecare trebuie să fie pregătit pentru o luptă îndelungată pentru credință.

“Vrem libertatea de credință, vrem ordinea în țară, vrem respect pentru Constituție și lege… Vom lupta pentru libertatea de credință și pentru libertate și pentru onoarea fiecărui om și pentru demnitatea umană, pentru onoarea și demnitatea fiecărui cetățean, indiferent cine este, ce se consideră el însuși și de ce parte se află. Avem nevoie de libertate și de ordine în țara noastră”, a concluzionat el.

Pe perioada arestării Ierarhului, proteste au avut loc în multe orașe din Muntenegru: Podgorica, Niksic, Plevlja, Beran, Belo Polje, Budva și multe altele. Protestele din Budva au durat trei zile la rând. În Beran, au fost numărați aproape 5.000 de manifestanți. Videoclipul de la adresa https://www.youtube.com/watch?v=cY8zx4-H17E surprinde protestul din Beran.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.