Mitropolitul Germaniei acuză amestecul Statului în treburile Bisericii, interzicându-le credincioșilor să se împărtășească după… rânduiala statului

Dragii mei creștini ortodocși din Germania,

Hristos a înviat!

Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, răspunzând unei cereri recente, scrie următoarele:

‘Biserica lui Hristos, ascultând îndemnul Întemeietorului Său, ‘Daţi deci Cezarului cele ce sunt ale Cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu’ (Sfânta Evanghelie după Matei 22, 21), a recunoscut întotdeauna înalta responsabilitate a Statului de a-și reglementa propriile afaceri, dar a păstrat pentru sine dreptul sacru și inalienabil de a apăra ceea ce a primit, de a organiza viața eclezială și de a oficia Sfintele Taine în conformitate cu tradiția și conștiința proprie.

Le métropolite d’Allemagne Augustin (Patriarcat œcuménique) annonce que la communion ne sera plus donnée aux laïcs dans son diocèse et dénonce l’intrusion de l’État allemand

Amintind că Biserica a acceptat temporar măsurile restrictive extraordinare impuse de unele state, mesajul continuă:

“Faptul că, totuși, Biserica noastră a acceptat interzicerea provizorie a oficierii slujbelor liturgice în biserici cu participarea credincioșilor, nu înseamnă că poate și dorește să facă un compromis în ceea ce privește evlavia ortodoxă și în special pe tema Tainelor dătătoare de viață, a Sfintei Euharistii și a modului în care este oferită. Sfânta Mare Biserică a lui Hristos menține neîntrerupt învățătura ortodoxă dată de Dumnezeu privind Euharistia divină’.

Cuvântul Patriarhului nostru este foarte clar și exprimă conștiința Bisericii Ortodoxe și a tuturor membrilor săi din întreaga lume. În ciuda tuturor acestor lucruri, cu ocazia deschiderii bisericilor pe teritoriul Germaniei, au fost emise decrete de stat care, în afară de celelalte măsuri de securitate pe care le-am adoptat în mod natural, se ajunge la punctul de a reglementa și modul în care se oferă Sfânta Împărtășanie, adică s-a interzis Dumnezeiasca Împărtășanie din Sfântul Potir folosind Sfânta Linguriță.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΛΗΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

În consecință, cu durere profundă, vă informez că atâta timp cât aceste decrete menționate mai sus rămân în vigoare, chiar dacă putem merge cu toții la biserică, nu ne vom putea împărtăși, cu excepția preoților.”

În continuare, prin mesajul său, Mitropolitul a anunțat că, astfel, practic, rămân în vigoare legile și măsurile adoptate de stat în 30 aprilie 2020, directivele din 30 aprilie 2020, directivele din 1 mai 2020 și măsurile complementare din 13 mai 2020, adoptând astfel decizia ca propriii credincioși să nu fie împărtășiți până la ridicarea totală a măsurilor, în locul schimbării în fața acestora a rânduielilor privind Sfânta Împărtășanie valabile de milenii.

Αποκλειστικό -Μητρ. Γερμανίας: Επεμβαίνουν στην ελευθερία της θρησκείας. Αν δεν υπακούσουμε στους νόμους, θα μας κλείσουν τις Εκκλησίες

“Excluderea forțată a credincioșilor noștri de la Sfânta Împărtășanie constituie cea mai chinuitoare și dureroasă măsură pe care am fost nevoit să o adopt pe perioada slujirii mele ecleziastice ca Mitropolit al Germaniei, de 40 de ani. Cer Domnului Slavei revocarea acestei decizie cât mai curând posibil.

Cu dragoste de tată, Mitropolitul vostru Augustin,
Bonn, 13 mai 2020”.

Lăcașuri Ortodoxe, mai 2020

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.