Declarație a Mitropolitului Amfilohie al Muntenegrului, privind arestarea Episcopului Ioanichie și a altor preoți

„În timpul Sărbătorii Sfântului Vasile din Ostrog – fie slăvit și fie cu el mila – am vorbit cu oamenii de când a fost ridicată racla cu sfintele moaște ale Sfântului Vasile, am vorbit în aceeași zi în Catedrala Sfântul Vasile din Nikšić, îndemnând pe toți oamenii să-l slăvească toți, împreună, în duhul și numele său, pe Sfântul Vasile, să slăvească acest mare sfânt ierarh al lui Dumnezeu, astfel încât, cu o inimă și un singur suflet, să ne îmbrățisăm lângă racla sa.

Astăzi, îi salut pe oamenii din Muntenegru, din lăcașul Sfântului Petru de Cetinje, iar ieri, în numele Consiliului Episcopal, am trimis un comunicat de presă, în care am rugat autoritățile statului să elibereze rapid pe Episcopul Ioanichie, din închisoare, și pe preoți. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat și a provocat reacția oamenilor, deși în acest comunicat de presă am cerut oamenilor să rămână la casele lor, să se roage lui Dumnezeu în pace și calm, să se roage împreună lui Dumnezeu, pentru sănătate și mântuirea tuturor oamenilor bolnavi, astfel încât toate conflictele civile și toate neînțelegerile din Muntenegru să fie evitate. Din păcate, autoritățile nu au respectat acest lucru și de aceea am ajuns la evenimentele din acea noapte în Muntenegru, unde membrii credincioși au fost răniți, tinerii au fost bătuți în Pljevlje și, în același timp, forțe de aplicare a legii. Acest lucru este tragic pentru noi toți, tragic pentru lume și pentru Europa.

De asemenea, mă adresez din lăcașul Sfântului Petru de Cetinje, pentru a ne întoarce la Dumnezeul iubirii, ca să ne întoarcem unii către alții în dragoste, indiferent de angajamentele noastre din Muntenegru religioase, naționale, politice sau de alt fel. Să revenim la înțelegerea și libertatea frățească. Acest lucru este esențial, ceea ce și recomand astăzi.

Le métropolite du Monténégro Amphiloque: “Si quelqu’un doit être condamné pour ce qui se passe au Monténégro… c’est moi!”Mitropolitul de Muntenegru, Amfilohie: „Dacă cineva trebuie să fie condamnat pentru ceea ce se întâmplă în Muntenegru … atunci acela sunt eu!

Mă rog celor de la putere, să-l elibereze imediat pe Episcopul Ioanichie, care este nevinovat, și pe preoții săi care se află în închisoare, ca aceste dezbinări și conflicte să se încheie, ele fiind prezente în Muntenegru, nu de ieri, ci de pe vremea Sfântului Petru de Cetinje și mai ales după 1945, în această epocă fratricidă și deicidă. Ca succesor al său, simt obligația, în numele acestuia, să-i îmbrățișez moaștele, să chem la iubirea fraternă, atâția câți suntem, pentru ca iubirea să domnească în Muntenegru, acea iubire pentru care s-au sacrificat Sfântul Petru de Cetinje, Sfântul Ioan Vladimir, regele din Zeta și martirul, precum și Sfântul Ioan Botezătorul al cărui braț îl îmbrățișăm aici, și Domnul Iisus Hristos Însuși, având aici un fragment din Crucea prețioasă pe care S-a răstignit din dragoste pentru toate ființele umane și pentru toată creația.

Aceasta este necesar și esențial, în acest moment. Dacă cineva trebuie să răspundă pentru ceva, le răspund atunci celor de la putere – le voi scrie în aceste zile, într-o scrisoare, Președintelui și Premierului – că eu sunt acela. Și dacă cineva trebuie să fie arestat și judecat, acela trebuie să fie Mitropolitul Muntenegrului și Litoralului, succesorul Sfântului Petru de Cetinje. Și dacă este vinovat, lăsați-l să fie condamnat.

În plus, nu aș fi primul Mitropolit condamnat. În 1945, un alt Mitropolit [Ioanichie Lipovac / LO] a fost ucis, împreună cu 120 de preoți, iar urmașul său [Iosif Cvijović / LO] a fost condamnat la unsprezece ani de închisoare, acuzat că a fost dușman al statului, pentru colaborare cu dușmani ai acestuia, cu Occidentul și Europa… Și succesorul său, Daniil [+1991], a fost persecutat, pentru că a apărat biserica din Lovćen împotriva demolării. În 1991, a fost ucis pentru că m-a ales și m-a propus succesor. Ținuturile Mitropoliei de Muntenegru au îndurat mult, mai ales în ultimele vremuri.

Le răspund tuturor: dacă cineva va fi condamnat pentru ceea ce se întâmplă în Muntenegru și pentru evenimentele din rândul oamenilor din Muntenegru, atunci în mod special eu sunt acela care trebuie judecat. Sunt gata să mă prezint în fața instanței și să fiu condamnat la cinci ani, zece ani, atât cât este necesar… De altfel, când am fost întronizat, am spus-o în fața Patriarhului Serbiei și înaintea reprezentanților Statului din acea vreme, care sunt la fel ca cei din ziua de azi, zicând că am ajuns pe pozitia în care să împac nu numai traiul unuia cu celălalt, ci și pe cei vii cu cei morți și morții între ei. Și am lucrat, în măsura forței mele, în acești treizeci de ani, pe această direcție: să implor această pace a lui Dumnezeu, această pace frățească între muntenegreni, între toți oamenii, astfel încât divizările noastre să fie depășite, ele fiindu-ne specifice și continuând cu un astfel de comportament.

Митрополит Амфилохије: Молим све да сачувамо мир, ако треба неко да буде суђен нека то будем ја, пустите Владику Јоаникија, свештенике и народMitropolitul Amfilohie: Îi rog pe toți să păstreze pacea. Dacă cineva trebuie arestat, să fiu eu acela, lăsați-i pe Episcopul Ioanichie, pe preoți și poporul

De asemenea, mă rog ca actuala putere din Muntenegru să înceteze să abuzeze prin organele puterii asupra poporului. În același timp, îi rog și pe oameni să nu provoace puterea, ci să lucreze împreună, venerând moaștele Sfântului Petru, făcătorul de pace și vindecătorul, și ale Sfântului Vasile din Ostrog, să se reunească în dragoste și unire frățească, cu toate diferențele care ne sunt specifice.

Aceasta este chemarea mea, ca să nu spun cerința și ceea ce este necesar. Așa mă adresez oamenilor, pentru ca ei să știe că Biserica a fost și rămâne cu ei. În acest scop au avut loc la noi aceste procesiuni, pe care unii le-au descris ca fiind politice. Nu au nimic de-a face cu politica, ci sunt procesiuni ale oamenilor care s-au întors și vor să se întoarcă la lăcașul Sfântului Petru și la moaștele Sfântului Vasile din Ostrog și să meargă pe calea lor. Acest lucru este esențial, în toate acestea. Prin urmare, este esențial ca toți, indiferent unde suntem sau cui aparținem, să revenim la calea lui Dumnezeu, la calea Sfântului Petru din Cetinje și a Sfântului Vasile din Ostrog. Aceasta este rugăciunea, cererea mea, binecuvântarea mea către toți cei din Muntenegru. Și sunt sigur că aceasta este și binecuvântarea Sfântului Petru din Cetinje”.

Un material video cu declarația Mitropolitului Amfilohie de Muntenegru, poate fi văzut la adresa: https://youtu.be/dzCOQd1WOb4 .

Lăcașuri Ortodoxe, mai 2020

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.