publicat în: Arhivă

(VIDEO) Liturghiile in limba ebraica rasuna in Ierusalim

Parintele Alexandru Viogradski slujeste in ebraica Parintele Alexandru Vinogradski Frenkel conduce comunitatea ortodoxa ebraica din Orient si Tara Sfanta, Israel, si slujeste în Orașul Vechi al Ierusalimului, sub binecuvântarea Patriarhiei Ortodoxe a Ierusalimului, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Începând cu anul 1841, Biserica Ortodoxă Rusă din Ierusalim, înainte de restabilirea patriarhatului Moscovei, în 1917, a lansat rugăciunea în ebraică, in Ierusalim. Ebraica este acum limba oficială a statului Israel și limba uzuală pentru studiul tradiției Scripturilor.

Protopopul Alexandru Vinogradski Frenkel a fost desemnat de catre Patriarhia Grec-Ortodoxa a Ierusalimului, înca din anul 1998, sa organizeze comunitatea credincioșilor ortodocși ai societatii israeliene.

Acesta a slujit în ebraică și idiș și în alte limbi evreiești, pentru vorbitorii de limbi slave, sositi în Israel în ultimele decenii.

Conform acestuia, Israelul este un „laborator in viata”, pentru renașterea limbii ebraice, acesta, totodata, strangand laolalta oameni de toate rasele, limbile și etniile. Astfel, este importanta prezența ebraicii in viata Bisericii, deschizandu-se si calea catre o mai bună înțelegere între Creștinism și diversele forme ale Iudaismului, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: filolog Ana Stanciu