Genocidul Grec: Salonicul rememoreaza atrocitatile comise de turci

genocidul grec (wikipedia) In aceste zile, Departamentul de Teologie pastorală și socială, al Universitatii din Salonic, și Uniunea ioniana a fostelor Smirna și Asia Minor au organizat un simpozion științific în onoarea primei generații de refugiați din Asia Minor, din Pont-Euxin, Capadocia și Tracia Orientala in Salonic, în luna septembrie 1922, ca urmare a catastrofei din Asia Minor și a expatriaților din Cappadocia, care au sosit în anul 1923, în temeiul Tratatului de la Lausanne. Astfel, Salonicul a devenit capitala refugiaților, informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Expresia de Genocid greco-pontic, deși controversata, este folosita pentru a defini istoria grecilor pontici din timpul și după Primul Război Mondial. Faptul că ar fi existat sau nu un genocid este încă în curs de dezbatere, între Turcia și Grecia. Prin urmare, el nu este recunoscut de către ONU.

Termenul mai face aluzie, de asemenea, la Tragedia pontica, la Exterminarea pontica și la Atrocitățile comise de către turci în Pont și în Asia Minor. Acești termeni se referă la persecuții, masacre, expulzări și migrație forțată, impuse de guvernul turc, grecilor pontici, în sec. XX.

Grecia și Republica Cipru au recunoscut oficial genocidul și au declarat data de 19 mai dată comemorativă (1994). Statele americane Carolina de Sud, New Jersey, Florida, Massachusetts, Pennsylvania, Illinois, au semnat rezoluții care recunosc genocidul. Cu toate acestea, o rezoluție nu s-a semnat la nivel federal. Armenia a facut si ea un pas in recunoasterea genocidului pontic.

Guvernul turc respinge termenul de genocid. Decizia de comemorare a acestui eveniment, in ziua de 19 mai, a fost interpretata chiar ca fiind o provocare, intrucat aceeasi zi este si ziua de sărbătoare națională a Turciei, mai informeaza Lăcașuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.