publicat în: Arhivă

Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, in vizita la Manastirea Decani si Catedrala Sf. Gheorghe Prizren

Secretarul General al ONU - Ban Ki-moon - la Manastirea Decani Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, împreună cu soţia sa şi cu propriul personal au vizitat mănăstirea Decani, in data de 24 iulie 2012, ca parte a vizitei efectuate in Kosovo si Metohija. Secretarul general a fost salutat de staret, arhimandritul Sava, de ieromonahul Petru şi călugărul Neofit.

După revizuirea istoricului mănăstirii şi vizitarea bisericii, Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor şi delegaţia sa s-au întâlnit, pentru o jumătate de oră, cu Arhimandritul Sava şi cu călugării din Decani.

În timpul vizitei efectuate in biserica, Ban Ki-moon a subliniat în special necesitatea conservarii patrimoniul spiritual şi cultural preţios din Kosovo şi a subliniat importanţa Mănăstirii Decani.

Arhimandritul Sava l-a informat pe Secretarul General al ONU despre importanţa locurilor sfinte ale Bisericii Ortodoxe Sârbe din Kosovo şi Metohia, ca parte a păstrarii identitatii şi a viitorului poporului sârb în regiune, adăugând că Biserica Ortodoxă Sârbă este activa in realizarea unor punti de legatura, de cooperare şi încredere cu toţi oamenii de bună credinţă.

Manastirea Decani a fost tinta atacurilor armate de patru ori, după sfârşitul războiului, a mai spus părintele Sava, subliniind că toate organizaţiile, atât internaţionale cat şi locale, trebuie să se preocupe in adoptarea unor măsuri adecvate privind actele de violenţă indreptate împotriva bisericilor creştine din Kosovo si Metohija. Stareţul mănăstirii Decani si-a exprimat speranta, în acest context, ca vizita lui Ban Ki-moon sa contribuie la o mai bună protecţie a lacasurilor Bisericii Ortodoxe Sârbe şi la promovarea libertăţii, pentru poporul sârb, în această regiune.