publicat în: Arhivă

Mesajul Patriarhului Romaniei la 100 de ani de la independenta Albaniei, pregatita la Bucuresti

Domnule Prim – Ministru,
Distinse oficialităţi albaneze,

PF Parinte Patriarh Daniel Ne alăturăm astăzi bucuriei poporului albanez care serbează un veac de independenţă. Acum o sută de ani, în Bucureşti, prin dorinţa albanezilor, conduşi de vrednicul de pomenire părintele Fan Noli, care atunci slujea ca preot la biserica „Sfântul Nicolae – Dintr-o zi”, se pregătea întemeierea statului albanez independent.

Aniversarea unui eveniment din trecut nu este numai recunoştinţă sau mulţumire pentru darurile primite de la Dumnezeu şi cultivate cu efort uman susţinut de harul divin şi cinstirea înaintaşilor, ci şi invocare sau cerere a ajutorului lui Dumnezeu pentru continuarea şi reînnoirea activităţii.

Proclamarea Independenţei Albaniei reprezintă încoronarea idealurilor, aspiraţiilor şi eforturilor jertfelnice ale poporului albanez de-a lungul secolelor. Deşi Independenţa a fost pregătită la Bucureşti, totuşi ea a fost realizată de întregul popor albanez. În acest proces Biserica Ortodoxă din Albania, prin părintele Fan Noli, a avut rolul de a menţine trează conştiinţa naţională şi dorinţa de libertate, întrucât Biserica se roagă lui Dumnezeu şi pentru unitate, libertate şi demnitate naţională mai ales când îi pomeneşte pe înaintaşii care şi-au adus contribuţia la împlinirea marilor idealuri din istoria naţiunii.

În aceeaşi perioadă în care Albania şi-a dobândit independenţa, s-au pus şi bazele autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Albania, slujbele bisericeşti fiind traduse în limba albaneză de acelaşi preot Fan Noli.

Astăzi, după decenii de prigoană comunistă împotriva Bisericii creştine, constatăm cu bucurie reînvierea şi înflorirea Bisericii Ortodoxe surori din Albania, sub păstorirea Preafericitului Părinte Arhiepiscop Anastasie, care a contribuit mult la reafirmarea valorilor religios-morale autentice şi la promovarea acestora în multe segmente ale vieţii sociale, spre binele şi folosul tuturor.

La acest popas aniversar, ne rugăm lui Dumnezeu să binecuvânteze prietenia şi cooperarea dintre poporul român şi poporul albanez şi să ne dăruiască întotdeauna forţa spirituală de a preţui darul libertăţii şi de a-l folosi cu responsabilitate pentru binele comun.

† DANIEL
Patriarhul României

– Centrul de presa al Patriarhiei Romane