publicat în: Arhivă

Anul Credintei: Bartolomeu I isi marturiseste speranta in unitate, la Vatican

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I Cel mai important reprezentant al Creștinismului Ortodox i-a adresat Papei Benedict al XVI-lea ideea că Anul Credinței ar trebui să stimuleze o mai mare rugăciune, speranță și un efort in directia unitatii celor două Biserici, informeaza Serviciul specializat de presa LONews, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

"Ne alăturăm speranței că bariera care desparte Biserica Răsăriteană de cea Apuseană va fi eliminata și că – în cele din urmă – va putea exista un singur lacas, ferm cladit pe piatra de temelie, Hristos Iisus", a spus Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului.

Patriarhul a făcut remarcile sale într-o adresare ocazionata de ceremonia de deschidere a Anului Credinței, care a fost inaugurat cu Messa catolica din Piața San Pietro, ieri 11 octombrie 2012.

"Este potrivit ca această ocazie, de asemenea, care marcheaza pentru Biserica Voastra inaugurarea oficială a Anului Credinței, sa fie un semn vizibil al călătoriei pe care am facut-o impreuna de-a lungul caii de reconciliere și unitate vizibilă", a mai spus el.

Patriarhul Bartolomeu I a mai reamintit ca viziunea Conciliului Vatican II, de acum 50 de ani, a deschis calea in dezghețarea relațiilor dintre Catolicism și Ortodoxie, după generații de divizare.

"În ultimele cinci decenii, realizările acestei apropieri au fost diverse, evidențiate prin seria de constituții importante și influente, declarații și decrete", a declarat el Papei și celor peste 400 de episcopi catolici, aflati la Bazilica Sf. Petru, informeaza LONews.

Un moment cheie în dezghețarea relațiilor dintre Bisericile Ortodoxă și Catolică a venit în mijlocul Conciliului Vatican II, atunci când, în ianuarie 1964, Papa Paul al VI-lea s-a întâlnit cu Patriarhul ecumenic Athenagoras I al Constantinopolului, pe Muntele Măslinilor din Ierusalim.

Printre alte roade, a spus Bartolomeu I, incalzirea relației a dus la "anularea reciprocă a excomunicării anului 1054, la schimbul de saluturi, la deschiderea de dialoguri importante și vizitarea reciproca".

Desi a recunoscut că "drumul nu a fost întotdeauna ușor sau fără dureri și provocari", Patriarhul Bartolomeu I considera totusi că prezența sa la deschiderea Anului Credinței, în Roma, "semnifică și sigileaza angajamentul de a asista impreuna la mesajul Evangheliei mântuirii", mai informeaza LONews.