Seminarul Ortodox din Halki isi inventariaza comorile

Seminar Halki (foto wikipedia) Biblioteca Institutului de Teologie Ortodoxă din Halki, din Turcia, conține unele dintre cele mai vechi cărți din lume, conform unor raportari ale agenției de știri Anatolia, informeaza Serviciul specializat de presa Lăcașuri Ortodoxe.

Voluntarii desfasoara in prezent un proces de inventariere a comorilor Seminarului, acesta detinand nici mai mult nici mai putin de… 80.000 de lucrări de teologie, filosofie și literatură, în aproape toate limbile lumii, dar mai ales în limbile engleză, franceză, latină și greaca veche.

Conform unei declaratii a lui Ananas Yannis, manager de bibliotecă, în plus față de manuscrisele de o valoare inestimabila, rafturile Bibliotecii păstreaza o copie a comediilor lui Aristofan, din anul 1484, alaturi de unele exemplare timpurii ale Noului Testament si Torei.

Atunci când Patriarhia Ecumenică de Constantinopol a infiintat biblioteca, în anul 1844, nu exista niciun alt seminar ortodox in lume. Cartile si manuscrisele cele mai prețioase au fost colectate pe insula Heybeli, considerata loc sigur. Statul turc a închis, în anul 1971, Institutul de Teologie din Halki. Patriarhia, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au reclamat insa, cu insistenta, redeschiderea acestuia (vezi ARHIVA Agentiai de stiri Lacasuri Ortodoxe).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.