Cea de-a II-a intalnire duhovniceasca, in Arhiepiscopia Ramnicului

A II-a intalnire duhovniceasca in Arhiepiscopia Ramnicului martie 2012 Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim Arhiepiscopul Râmnicului, în Sala „Iosif Episcopul” din cadrul Aşezământului Pastoral – Cultural „Sfântul Ierarh Calinic”, aflat în incinta Centrului Eparhial, a avut loc în seara din 16 martie 2012, de la orele 17:00, la iniţiativa Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, o nouă conferinţă în cadrul programului Întâlniri duhovniceşti „Hristos Domnul, Doctorul sufletelor şi trupurilor noastre”.

Conferinţa cu tema „Cauzele spirituale ale bolilor” a fost susţinută de către Domnul Prof. Dr. Pavel Chirilă, directorul Centrului Medical Naturalia şi profesor de Bioetică creştină.

Evenimentul a fost organizat de către Biroul de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului, în parteneriat cu A.S.C.O.R. Filiala Rm. Vâlcea şi se încadrează în seria manifestărilor dedicate „Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor”.

Referitor la importanţa acestei conferinţe duhovniceşti, Domnul Prof. Dr. Pavel Chirilă a relatat: „Conferinţa aceasta privind cauzele spirituale ale bolilor este adeseori solicitată pentru că este un subiect puţin cunoscut atât de către bolnavi, cât şi de către cadrele medicale care îi îngrijesc pe bolnavi. De exemplu, în Facultatea de Medicină nimeni nu vorbeşte despre cauzele spirituale ale bolilor. Cercetând Sfânta Scriptură, operele patristice şi experienţa vie a Bisericii, vedem că de fapt există foarte multe cauze spirituale ale bolilor. Dacă ele sunt cercetate la patul bolnavului, în întâlnirea cu bolnavul şi în conlucrarea cu duhovnicul, cu preotul, acest lucru este benefic pentru că ajută la lămurirea diagnosticului odată în plus şi bineînţeles că aceata are şi împlicaţii terapeutice”.

La întrunire au fost prezenţi numeroşi credincioşi, tineri şi vârstnici: preoţi, profesori, monahi şi monahii, seminarişti, elevi şi studenţi. Din partea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului a participat Pr. Mihail Pretorian, Inspector cu Catehizarea Tineretului.
Următoarea conferinţă duhovnicească cu tema „Omul între boală şi vindecare”, va avea loc vineri, 23 martie 2012, de la orele 18,00, în Sala „Iosif Episcopul” a Aşezământului Pastoral-Cultural „Sfântul Ierarh Calinic”şi va conferenţia Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, lect. univ. dr. în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi.

Prof. Dr. Pavel Chirilă este născut în anul 1946 la Slatina Nera (Caraş Severin), fiind in prezent medic primar de boli interne, doctor în ştiinţe medicale, directorul Centrului Medical Naturalia şi profesor de Bioetică creştină.

Demersul său medical, însoţit şi de un discurs creştin, a salvat vieţi şi a redat speranţe. De numele lui se leagă trei aşezăminte care au făcut istorie: spitalul social Christiana, clinica de terapii alternative Naturalia şi Centrul de îngrijiri paliative Sfânta Irina, un loc construit de oameni cu credinţă în Dumnezeu, pentru suferinzi incurabili, trimişi acasă de un sistem medical neputincios. Astăzi, domnul Prof. Dr. Pavel Chirilă luptă pentru punerea în practică a unui proiect ambiţios: prima clinică de recuperare a bolnavilor de cancer aflaţi în faze incipiente.

A fondat o mănăstire de maici în Pipera, o alta la Slatina Nera, iar in prezent construieşte o biserică în Voluntari.

E autor sau coautor al mai multor cărţi, dintre care amintim: "Meditaţie la medicina biblică", "Introducere în medicina pastorală", "Alimentaţia echilibrată a omului sănătos – principiile dietei naturiste" şi "Teologie socială".

– un articol de: contributor Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.