Shenuda III, “campionul neinfricat al crestinilor copti din Egipt”

Papa Shenuda al III-lea, care a murit sâmbătă, la vârstă de 88 de ani, a fost “un campion neînfricat al creştinilor copţi din Egipt, gata să sfideze guvernul acestei ţări musulmane, dar care a adoptat, de asemenea, un ton mai conciliant în anii finali”, afirma un raport AFP publicat in strainatate in aceste zile.

Shenuda, din ce în ce mai fragil, care a apărut rar în public, s-a confruntat în ultimii ani cu un vârf al atacurilor împotriva comunităţii copte pe care a condus-o pentru mai mult de patru decenii.

Numit Papa copt al Alexandriei în 1971, acesta a condus cea mai mare parte a comunitatii crestine din Orientul Mijlociu, care a vazut Egiptul lovit de un val al militantismului islamic şi o creştere a tensiunilor intre musulmani şi creştini.

Cei 41 de ani de papalitate ai lui Shenuda, au fost, de asemenea, marcati de relaţii strânse cu preşedintele Hosni Mubarak, care a fost înlăturat de o revoltă populară anul trecut.

Shenuda lasa in urma o comunitate nervoasa sub presiunile crescute din partea Islamismului post-revolutionar din Egipt, si sub partidele islamiste care domina noul Parlament.

Papa a fost cunoscut pentru apropierea sa stransa de Biserica, refuzand să raspunda pozitiv solicitărilor in creştere privind admiterea unei politici mai flexibile în ceea ce priveşte interzicerea totală a divortului, din partea Bisericii (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

“El urăşte să fie contestat şi urăşte să fie corectat. Nu va accepta niciodata critica”, declara un apropiat personal al liderului copt.

“Acest lucru se datorează parţial personalitatii sale şi climatului general”, a spus el într-o referire privind cresterea tensiunilor dintre musulmani şi creştini, mai informeaza AFP.

Shenuda a fost mereu atent să adopte o linie puternic nationalista araba, chiar şi atunci când a fost vorba despre eforturile lui Sadat de a normaliza relaţiile cu Israelul.

El le-a interzis copţilor sa efectueze pelerinaje la Ierusalim, cat timp acesta a rămas sub ocupaţia israeliană, şi s-a opus normalizarii relaţiilor Egiptului cu statul evreu.

Cand Sadat a făcut vizita sa istorica in Ierusalim, în noiembrie 1977, deschizând calea pentru un tratat de pace cu Israelul, la doi ani mai târziu, Shenuda a refuzat să-l însoţească.

El l-a criticat în mod deschis, de asemenea, pe Sadat, pentru curtoazia fata de islamişti.

Aceasta l-a costat pe Shenuda arestul la domiciliu, timp in care administraţia Bisericii a fost încredinţată unui grup de cinci episcopi.

Dar, s-a dovedit a fi o mişcare profetică, atunci când Sadat a căzut victimă unui glonte islamist, in luna imediat următoare. Un an mai târziu, Mubarak, l-a eliberat, în 1985, şi i-a restaurat autoritatea deplină.

Shenuda nu a oscilat niciodata in sprijinul său pentru Mubarak, şi la primele alegeri prezidenţiale contestate, din Egipt 2005, el l-a sprijinit, în ciuda numeroaselor plângeri din partea copţilor, cum că guvernul nu a apărat interesele lor.

Revolta populară din ianuarie-februarie 2011 l-a pus pe Papă într-o poziţie dificilă, cu mulţi creştini care ieseau în stradă pentru a ajuta la inlaturarea lui Mubarak.

A fost prudent in ce priveste menţinerea unor relaţii bune cu generalii militari, care au preluat puterea după Mubarak, criticat de tineretul creştin pentru reacţia sa slaba in timpul confruntărilor dintre protestatarii copţi şi armata, soldate cu peste 20 de morţi.

În ultimii ani s-au văzut biserici copte incendiate şi ciocniri legate de convertiri forţate de la Creştinism la Islam, în ciuda declaraţiilor publice despre “unitatea naţionala”.

Predicator talentat şi animat, prin predica sa săptămânală, Shenuda atragea mii de tineri copţi in catedrala Abassiya din Cairo.

Nascut sub numele de Nazeer Gayed, pe 3 august 1923, Shenuda a crescut în provincia de sud Assiut, intr-una dintre comunităţile mixte musulmano-creştine din mediul rural, care a cunoscut un val de nelinişti sectare ucigatoare în anii 1980 şi 1990.

Dupa ce a absolvit Istoria la Universitatea din Cairo, Egipt, Shenuda a studiat la Seminarul Teologic copt, înainte de a fi hirotonit ca preot în 1954, la mănăstirea Deir Al Suryan, una dintre manastirile antice din desert, in Wadi Al Natun, la nord-vest de Cairo.

Conform cu tradiţia coptă, el a dus o viata monahala, petrecand sase ani în singurătate într-o peşteră.

Comunitatea lui Shenuda este una dintre Bisericile ortodoxe orientale care nu se afla in comuniune cu Biserica Romano-Catolică sau cu Bisericile Ortodoxe, din cauza unui dezacord din secolul V, privind la natura lui Iisus, mai informeaza AFP.

Cu toate acestea, Papa si-a menţinut un interes deosebit fata de promovarea unităţii Bisericii.

El a slujit ca lider atât al Consiliului Mondial al Bisericilor cat si al Consiliului Bisericilor din Orientul Mijlociu, şi a condus o parte majora a credinţei crestine din Europa, Australia şi America de Nord.

Turma sa de credinciosi numara aproximativ 10% din cele 82 de milioane de persoane care reprezinta populatia Egiptului, conform estimărilor Bisericii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.