Biserica ortodoxa incendiata si demolata de musulmani, cu sprijinul Politiei, in Etiopia

Biserica incendiata si demolata de musulmani in Etiopia noiembrie 2011 Conform unor materiale primite de la corespondenţi Lacasuri Ortodoxe aflaţi în Washington, DC, Concernul Internaţional Creştin a atras atenţia asupra faptului că în data de 29 noiembrie 2011, peste 500 de studenţi musulmani, însoţiţi de funcţionari musulmani din cadrul Poliţiei, au incendiat o biserică ortodoxa din satul Qoto Baloso, al provinciei etiopiene Silte. Biserica a ars în întregime, după ce Poliţia îi distrusese acoperişul cu patru zile înainte. Studenţii musulmani strigau "Allahu Akbar!" Şi "Jihad!", în timp ce vărsau canistre cu benzină şi dădeau foc Bisericii Ortodoxe Sfântul Arsema.

Şeful poliţiei din provincia Silte, Inspectorul Mustefa Bashir, a declarat pentru Concern că "Poliţia a demolat acoperişul bisericii după ce un tribunal a decis că aceasta fusese construită fără autorizaţie corespunzătoare şi, prin urmare, trebuia să fie demolată. În ceea ce priveşte incendierea bisericii de către studenţi, are loc o anchetă pentru a-i descoperi pe cei care sunt responsabili de atac".

O sursă a raportat Concernului faptul că Hassan Shomolo, un şef al districtului Qebet al Poliţiei s-a folosit de mai mult de 30 de ofiţeri de poliţie pentru distrugerea bisericii. Poliţia a reuşit să demoleze doar acoperişul acesteia, pentru că creştinii din zonă au protestat. Sursa a raportat că Poliţia primise ordin de demolare de la judecătorul Daro Jamal, preşedintele musulman al Curţii Districtului Qebet. Potrivit sursei, Hassan Shomolo şi Daro Jamal sunt cunoscuţi pentru atitudinile lor anti-creştine.

Biserica este construită pe un teren de care comunitatea creştină se folosea, pentru a oficia slujbe, de peste 60 de ani. Curtea Supremă de Justiţie a Naţiunilor Sudice, Naţionalităţilor şi Popoarelor Regionale de Stat luase anterior o decizie în favoarea bisericii, până când un om de afaceri musulman a pretins că are drepturi de proprietate asupra terenului.

"Toţi oficialii guvernamentali din zonă sunt musulmani. Religia islamică a devenit religie de stat în regiunea noastră. Non-musulmanii din zona vin şi se închină cu frică. Cum am putea spune că există o regulă de drept atunci când Poliţia vine într-o biserică, în mijlocul nopţii, şi o demolează", a declarat un creştin care locuieşte în zona atacului.

Managerul regional al Concernului pentru Africa, Jonathan Racho, a precizat că "acţiunile Poliţiei musulmane, precum şi ale studenţilor musulmani, arată o tot mai mare islamizare a Etiopiei. Solicităm Guvernului etiopian să stopeze încălcările grave ale drepturilor minorităţilor creştine în zonele ţării, dominate de musulmani", mai informează serviciul de presă LONews, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.