(VIDEO) Religia si politica externs in Guvernul Statelor Unite

Clinton in Catedrala Patriarhala din Istanbul 2011 iulie    De multe ori acuzate de ignorarea religiei in relatiile extrne, Casa Albă şi Departamentul de Stat încearcă să demonstreze că religia este o prioritate în creştere pentru diplomaţia americana.
   Cea mai recentă referire la această temă a aparţinut secretarului de stat Hillary Rodham Clinton, la Istanbul, în urmă cu câteva zile, aceasta promovând o nouă formă de susţinere, venită din partea SUA, printr-un acord internaţional de protejare a libertăţii de exprimare şi a dreptului la propria religie – un acord descris de către departament ca fiind o schimbare "reper".
   "Sunt libertăţi fundamentale, care aparţin tuturor oamenilor din toate locurile", a spus Clinton, "şi sunt cu siguranţă esenţiale pentru democraţie", informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Map picture

   Pe aceeasi tema, Departamentul de Stat pentru Servicii Străine a lansat şi un nou curs, în luna iulie 2011, cu privire la modul în care diplomaţii îşi pot practica "angajamentul religios".

   In plus, Consiliul Naţional de Securitate are în vedere o colaborare cu Biroul Casei Albe privind parteneriatele bazate pe credinţă şi bună vecinătate, care reprezintă un "accent reînnoit asupra intersectării dintre religie şi politica externă, în cadrul Guvernului Statelor Unite".

   Acordul lui Clinton, semnat la Istanbul, se pare însă că urmăreşte să suplinească răspunsul internaţional la acte considerate defăimătoare la adresa Islamului, cum ar fi arderea Coranului şi caricaturile Profetului Mahomed.
   La Istanbul, Clinton s-a întâlnit cu Ekmeleddin Ihsanoglu, şeful Organizaţiei Islamice – autodenumită "vocea colectivă a lumii musulmane" – pentru a discuta despre modalităţile de punere în aplicare a acordului din luna martie. În luna martie, SUA şi alte naţiuni occidentale au convins OIC să sprijine un plan care prevedea introducerea de programe educaţionale, organizarea unor dezbateri publice şi a unui dialog interconfesional, pentru  contracararea intoleranţei religioase, informeaza Agentia de Stiri lacasuri ortodoxe, conform unor date primite de la corespondenti din Washington.

   "Împreună, am început să depăşim falsele divizări şi sensibilităţi din domeniul religios, care se opuneau libertăţii de exprimare", a declarat Clinton. "Dorim o nouă abordare, bazată pe măsuri concrete de combatere a intoleranţei, ori de câte ori aceasta are loc”.

   Thomas Farr, director al Proiectului Libertăţii Religioase, la Universitatea Georgetown a Centrului Berkley pentru Religie, Pace şi probleme Mondiale, a salutat noua abordare. Fostul diplomat a fost instructor al unor diplomaţi, în cadrul unui seminar de trei zile pe teme privind religia şi diplomaţia.
   Wolf critica de mai mult timp Departamentul de Stat, pentru incapacitatea de a aborda ferm intoleranţa religioasă în străinătate.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.