O noua campanie in continuarea lucrarilor la Centrul de Ingrijiri Paliative

Promovare si strangere de fonduri pentru Centrul de ingrijiri Paliative al Arhiepiscopiei Clujului

Arhiepiscopia Ortodoxa a Vadului, Feleacului si Clujului va lansa in aceste zile o campanie de promovare si de strangere de fonduri pentru continuarea lucrarilor la Centrul de ingrijiri Paliative „Sfantul Nectarie” din Cluj-Napoca, incepute anul trecut. Aceasta campanie, extinsa pe o perioada de trei luni, va incepe in 7 octombrie 2010 si se va incheia in 7 ianuarie 2011 si va oferi publicului clujean si oamenilor de afaceri ocazia de a se familiariza cu cel mai recent proiect social al Arhiepiscopiei, unic in Transilvania si de o importanta majora atat pentru pacientii oncologici, cat si pentru familiile lor – dupa cum informeaza printr-o scrisoare transmisa pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, Pr. Bogdan Ivanov, reprezentant relatii-media al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: TEO-CHristian


Calendarul si evenimentele campaniei
Calendarul acestor manifestari va include conferinte de presa, campanii de promovare, expozitii de arta cu tablouri scoase spre vanzare in scop caritabil, concerte, conferinte si o gala caritabila organizata la Teatrul National din Cluj, in apropierea sarbatorii Nasterii Domnului. La aceste manifestari si-au anuntat participarea si sprijinul personalitati din lumea culturala si artistica, actori, medici, teologi, profesori, reprezentanti ai autoritatilor, dar si oameni de afaceri.
Deschiderea campaniei se va face, joi, 7 octombrie 2010, in cadrul Targului de Obiecte Bisericesti, gazduit de Expo Transilvania, printr-o slujba de Te-deum, oficiata de Episcopul Vicar Irineu Bistriteanul si prin inaugurarea unui stand de prezentare a Centrului „Sfantul Nectarie”, care va fi deschis pe toata perioada targului.

Marti, 9 octombrie 2010, de la orele 1200, in paraclisul Facultatii de Teologie din Cluj, Preasfintitul Vasile Somesanul va savarsi slujba Acatistului „Sfantului Nectarie”, patronul spiritual al Centrului.

Joi, 11 noiembrie 2010, Galeria Casa Artelor din Cluj va gazdui vernisajul Expozitiei Uniunii Artistilor Plastici din Romania, in care vor fi expuse, spre vanzare, tablourile donate de artisti din intreaga tara, sumele fiind adunate in beneficiul Centrului de ingrijiri paliative.
Momentul de gala al acestei campanii va avea loc, vineri, 10 decembrie 2010, incepand cu orele 1700, pe scena Teatrului National, unde actorii Dorel Visan si Manuela Golescu vor recita psalmi si poezii, urmate de o conferinta sustinuta de actorul Dan Puric si de profesorul Pavel Chirila din Bucuresti. La acest eveniment Corul „Psalmodia Transylvanica” din Cluj va sustine un concert de colinde, iar ?tefania Stoica va sustine un recital de muzica religioasa de inspiratie populara.

Campania se va incheia pe data de 7 ianuarie 2011, la sediul Arhiepiscopiei, printr-o conferinta de presa, care va prezenta presei bilantul acestor evenimente de promovare si nivelul fondurilor colectate in beneficiul Centrului de ingrijiri paliative „Sfantul Nectarie”.

Un proiect de interes major, unic in Transilvania
Acest obiectiv de interes major, care a primit in concesiune, din partea Consiliului Judetean, un teren situat pe strada Fabricii de Zahar nr. 51, din municipiul Cluj-Napoca, va avea o suprafata construita de 398 mp si o suprafata desfasurata de aproape 2000 mp, unde vor fi amenajate o unitate hospice cu mai multe saloane de internare, un centru de zi pentru adulti si un ambulatoriu de specialitate, valoarea totala a proiectului fiind de 2.212.850 euro.
Serviciile gratuite vor fi asigurate de o echipa interdisciplinara, formata din medici, preoti, farmacisti, asistente medicale, asistente sociale, infirmiere si voluntari, toti contribuind, prin sprijin
medical si spiritual, la pastrarea calitatii si demnitatii vietii celor suferinzi si a familiilor lor.

Lucrarile la Centrul Sfantul Nectarie au inceput in toamna anului trecut, iar acum constructia este finalizata pana la nivelului celui de-la doilea etaj. Pana in prezent, Arhiepiscopia a investit in acest proiect 138.000 euro, iar pentru finalizarea in rosu a cladirii costurile se ridica la valoarea de 300.000 euro.

ingrijirile paliative in atentia Consiliului Europei
Adunarea Consiliului Europei a adoptat o rezolutie care stipuleaza ca ingrijirile paliative fac parte din serviciile de sanatate din tarile europene, iar in ultimii ani, studiile au aratat ca este o mare nevoie de ingrijiri paliative pentru pacientii oncologici inca nefamiliarizati cu acest tip de tratament si asistenta. Din anchetele efectuate recent in randul pacientilor si familiilor lor, dar si in randul specialistilor, s-a tras concluzia ca exista o mare necesitate de a se organiza servicii de ingrijiri paleative la domiciliu, dar o si mai mare nevoie de informare si de pregatire in domeniul paliatiei.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 38/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.