Publicat pe 07.10.2010

Conferinta anuala din Dublin – 2010 (Institutul Iona) – Religia in Occident: o excentricitate permisa legal, potential periculoasa

Lacasuri Ortodoxe: din Dublin

Noua legislatie privind "egalitatea", combinata cu ”necazurile” din Irlanda de Nord si cu atentatele teroriste islamice din New York si Londra, au creat o atmosfera in Marea Britanie, in care religia, in general, este privita cu suspiciune, a declarat un expert in materie de drept si discriminare religioasa la sfarsitul lunii trecute, in Dublin.

 

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

 

Avocatul britanic Neil Addison a spus la o conferinta tinuta in Institutul Iona, privind libertatea religioasa, ca in Marea Britanie, dar si in alte parti, exista o atitudine care sustine ca religia nu trebuie in nici un fel sa fie exprimata in viata publica sau la lucru.

 

Pe tema discursului Papei Benedict al XVI-lea, din Westminster Hall, in timpul careia acesta a cerut guvernelor sa respecte principiile "libertatilor religioase, libertatea de constiinta si libertatea de asociere", Addison a spus, conform unei raportari LSN, ca "permisiunea din partea guvernului si instantelor ca organizatiile religioase sa aiba un astfel de nivel de libertate ramane inca o intrebare fara raspuns, desi nu sunt semne de bun augur in acest sens".

 

Conferinta anuala din Dublin a fost marcata in acest an de eroziunea libertatilor religioase in Occident, in numele "egalitatii".

 

Egalitatea si legile anti-hartuire, a mai spus Addison, sunt folosite cu regularitate, si in mod sporit, in relatia cu credinciosii din Marea Britanie. "Religia este, totodata, perceputa in subconstient, in Marea Britanie, nu doar ca o excentricitate inofensiva, ci ca o excentricitate potential periculoasa", a mai spus el, conform unui articol prezentat de revista Catholic Independent News.

 

"Cum va evolua in viitor libertatea religioasa in Marea Britanie, este greu de prevazut. Se spune, in mod constant, ca suntem o societate seculara si, in acelasi timp, ca suntem o societate multi-credincioasa, dar conflictul dintre cele doua pozitii nici nu s-a analizat inca, in mod real. Sa nu mai vorbim de rezolvarea sa".

 

Addison l-a citat pe Arhiepiscopul catolic Peter Smith, care a avertizat ca, in Marea Britanie, "religia este privita ca o excentricitate privata, din punct de vedere legal admisa; admisibila in spatele usilor inchise, o data pe saptamana, dar nu in niciun fel exprimata in viata publica sau la lucru".

 

Conferinta din 24 septembrie 2010 a subliniat, conform aprecierilor LSN, de asemenea, recentele declaratii ale politicienilor irlandezi conform carora religiei nu ar trebui sa i se permita sa "influenteze" cu judecata ei chestiunile politice, si ca Biserica Catolica nu ar trebui sa aiba permisiunea de a "deranja" in "probleme de stat" – cum ar fi problemele legate de homosexuali, avort sau cercetare medicala.

 

Parlamentul Irlandez a adoptat recent un proiect de lege in sprijinul crearii uniunilor homosexuale civile, clauza care sa permita obiectia de constiinta fiind respinsa. Legislatia a fost adoptata fara un singur vot, la 1 iulie 2010, si a fost adoptata de Senat la 8 iulie 2010, printr-un vot de 48-4. Aceasta prevede o inchisoare pe termen de sase luni, si pana la 2000 euro amenda, pentru nerespectarea, din motive de constiinta, din partea unor functionari publici precum grefierii care inregistreaza casatoria sau cetatenii privati care refuza acordarea de facilitati si servicii “partenerilor” homosexuali.

 

La conferinta, profesorul Roger Trigg, profesor emerit in filozofie la Universitatea din Warwick, si cercetator principal la Universitatea din Oxford – Facultatea de Teologie, a atacat sub termenul de "nonsens" ideea conform careia libertatea religioasa ar veni in contradictie cu drepturile omului. Trigg a mai spus ca libertatea religioasa este, in sine, un drept al omului, constand exact in “esenta a ceea ce inseamna sa fii uman".

 

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 38/2010

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.