Vizite canonice inopinate în protopopiatul Băile Herculane (Episcopia Caransebesului): Iablanita, Lapusnicel, Parvova, Petnic

Duminica după praznicul Botezului Domnului a constituit pentru Întâistătătorul Episcopiei Caransebeşului, Preasfintitul Părinte Episcop Lucian a zi dedicată cercetării vieţii spirituale a parohiilor din protopopiatul Băile Herculane, respectiv a parohiilor din zona cunoscută de localnici sub denumirea de “Craina”.

În dimineaţa zilei de 11 ianuarie Preasfinţia Sa a poposit în parohia Iablaniţa, unde credincioşii sunt păstoriti de părintele Ilie Caraibot. Aici Preasfinţia Sa a cercetat preotul şi credincioşii care au participat la slujba Utreniei şi urmau să ia parte la Sf. Liturghie.

Următoarea comunitate vizitată de Chiriarh a fost parohia Lăpuşnicel, păstorită de părintele Ioan Ursulescu, unde credincioşii participau la Sf. Liturghie. Şi aici Preasfinţitul Părinte Episcop, potrivit îndatoririlor chiriarhale, a cercetat atât modul de săvârşire a Sf. Liturghii, cât şi rodul pastoraţiei preotului paroh, reflectat prin prezenţa credincioşilor la Sf. Liturghie.

La încheierea Sf. Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a participat la parohia Pârvova, unde este paroh părintele Pavel Găină. În această parohie Ierarhul a ascultat cuvântul de învăţătură al părintelui Petru Şerengău, preot slujitor la parohia Eftimie Murgu din acelaş protopopiat, care a suplinit prezenţa părintelui paroh.

În încheierea Sf. Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a împărţit anafora credincioşilor prezenţi şi iconiţe cu calendar spre binecuvântare, vizitând mai apoi casa parohială din localitate, constatând, deopotrivă, o dinamică viaţa spirituală şi administrativ-gospodărească în această parohie. Credincioşii, în număr însemnat veniţi la sfânta biserică şi-au exprimat emoţia şi bucuria de a-l întâlnii pe Întâistătătorul Eparhiei Caransebeşului, insistând ca Ierarhul să mai poposească în mjlocul lor.

În încheierea vizitelor canonice din protopopiatul Băile Herculane, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a mai vizitat şi parohia Petnic, unde a cercetat pe noul preot paroh Ştefan Bubă, recent instalat în această parohie.

Scopul vizitelor Episcopului în parohiile din raza Eparhiei este de a supraveghea activitatea preotului în parohie, precum şi starea spirituală a credincioşilor din cadrul Episcopiei. Cu acest prilej Chiriarhul ţine legătura directă cu nevoile comunităţii luând la cunoştinţă la faţa locului de lucrurile care trebuiesc remediate, atât din punct de vedere pastoral-misionar, cât şi administrativ-gospodăresc. Totodată, Preasfinţia Sa a îndemnat preoţii să locuiască în parohiile pe care le păstoresc,potrivit dispoziţiilor Sfântului Sinod al bisericii Ortodoxe Române, pentru a fi în permanenţă la dispoziţia credincioşilor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.