Resfintirea bisericii credinciosilor din parohia Vanatori – Pascani

inalt Preasfintitul Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat sambata, 22 august 2009, la slujba de resfintire a bisericii parohiei Vanatori din Protopopiatul Pascani, primind, in acelasi timp, prin binecuvantarea IPS Teofan, al doilea hram: „Sfintii Martiri Brancoveni“, praznuiti de Biserica noastra, in fiecare an, pe 16 august. Credinciosii din Vanatori, dar si din satele invecinate au asistat la aceasta slujba speciala, au trecut prin sfantul altar, dupa care s-au rugat in cadrul Sfintei Liturghii, oficiata de IPS Teofan pe un podium amplasat in curtea sfantului lacas.


inalt Preasfintitul Teofan a rostit, dupa citirea Sfintei Evanghelii, un cuvant de invatatura in care i-a indemnat pe tinerii casatoriti sa pastreze unitatea familiei si sa dea nastere la pruncii pe care ii daruieste Dumnezeu. „Sa va daruiasca Dumnezeu pace si liniste in familie, credinta in Dumnezeu si vointa in a va creste pruncii in iubire de neam. Asa facand, veti avea multumirea darurilor cu care Dumnezeu v-a inzestrat“, a spus IPS Teofan. in cadrul slujbei, a fost hirotonit diacon tanarul Ioan Ungureanu, iar spre final au fost impartasiti, de catre Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, cu Trupul si Sangele Mantuitorului Iisus Hristos peste 100 de copii, purtati in brate de parintii lor.

Dupa Sfanta Liturghie, protopopul Pavel Postolachi a apreciat ravna credinciosilor buni, harnici si darnici din parohia Vanatori, care au ajutat la restaurarea Bisericii cu hramurile „Sf. Arhangheli“ si „Sf. Martiri Brancoveni“, amintind despre lucrarea pastorala desfasurata de pr. paroh Vasile Rosu pe parcursul reconsolidarii si restaurarii. A urmat cuvantul pr. paroh Vasile Rosu, care a multumit inalt Preasfintitului Teofan, preotilor si credinciosilor pentru prezenta, continuand sa redea cateva aspecte din cei 12 ani de santier la sfantul lacas din Vanatori. „imi aduc aminte ca pr. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic de la Manastirea Neamt, spunea, cand s-a ridicat Catedrala «Sf. Ioan Iacob Hozevitul», ca niciodata nu a avut bani, dar niciodata nu a fost dator. Cam asa s-a intamplat si in parohia noastra. Dumnezeu le-a daruit credinciosilor si marilor donatori si astfel s-a ridicat aceasta biserica“, a afirmat pr. paroh.

inalt Preasfintitul Parinte Teofan a apreciat prezenta multimii de credinciosi la slujba de sfintire, numarul mare de copii care s-au impartasit si faptul ca biserica resfintita a primit ca ocrotitori, pe langa Sf. Arhangheli, pe Sf. Martiri Brancoveni. Mitropolitul Moldovei si Bucovinei i-a acordat parintelui paroh rangul de iconom stavrofor, iar ctitorii si binefacatorii care s-au evidentiat in sustinerea lucrarilor au primit distinctii de vrednicie. Parintele paroh i-a oferit o icoana cu Sf. Arhangheli Arhiepiscopului Iasilor, care a citit, la sfarsit, o rugaciune de dezlegare.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.