publicat în: Arhivă

Papa va întreprinde călătorii în Camerun şi Angola, în perioada 17 – 23 martie

Papa Benedict XVI va vizita Camerun şi apoi Angola în perioada 17 – 23 martie, fiind prima sa călătorie în Africa, anunţat ieri, 26 ianuarie 2009, Vaticanul.

Aceasta primă călătorie în străinătate, la debutul 2009, cu câteva săptămâni înainte de a împlini vârsta de 82 de ani, se va limita la cele două capitale ale statelor africane, Yaoundé 17 – 20 martie şi Luanda 20 – 23 martie.

Papa însuşi a anunţat excursia din data de 26 octombrie, dar datele nu au fost precizate.

Excursia la Yaounde este motivată de o reuniune pregătitoare a Sinodului din Africa, programat pentru luna octombrie la Vatican. Pe data de 19 martie, Papa va celebra o Messa în aer liber, pe stadionul din oraş. El se va întâlni, în aceeaşi zi cu reprezentanţi ai comunităţii musulmane.

Vizita sa în Luanda va fi marcată de celebrare, alături de tinerii catolici, în 21 martie, precum şi de o Messa în aer liber şi o întâlnire cu femeile catolice, în 22 martie.

Benedict al XVI-lea se va întâlni în Yaounde, cu Preşedintele camerunez Paul Biya şi la Luanda cu Presedintele angolez José Eduardo dos Santos.

Africa este continentul cu cea mai mare creştere a credincioşilor catolici din întreaga lume, dar Biserica Catolică se confruntă cu concurenţa bisericilor evanghelice protestante şi cu islamul.

Un sfert din populaţia Camerunului este catolică şi două cincimi din populaţia Angolei.

Benedict al XVI-lea a convocat Sinod Episcopi Africani, pe tema reconcilierii, justiţiei şi păcii, în perioada 4 – 25 octombrie 2009, la Vatican.

Primul Sinod pentru Africa a avut loc în 1994 la iniţiativa lui Ioan Paul al II-lea.

Calatoria lui Benedict al XVI-lea va fi cea de-a 11-a călătorie din afara Italiei a pontifului, după Germania (de două ori), Polonia, Spania, Austria, Brazilia, Turcia, Statele Unite ale Americii, Australia şi Franţa.