Spania: nu putem acuza educaţia civică în şcoli, pe motive de conştiinţă

Justiţia spaniolă a hotărât miercuri că părinţii nu pot argumenta prin “dreptul la conştiinţă” neparticiparea copiilor la cursul de “educaţie civică”, introdus de socialişti şi criticat de Biserica Catolică.

Curtea Supremă de Justiţie a hotărât că această materie “nu se opune dreptului fundamental pe pare-l au părinţii în a-şi educa religios copiii, în conformitate cu propriile convingeri.”

Această materie, numită “Educaţie pentru cetăţenie, a fost adăugată programei, în conformitate cu noua lege a educaţiei, promovată de guvernul socialist şi aprobată de către membri, în aprilie 2006”.

Noua lege a suprimat caracterul obligatoriu al predării religiei catolice în şcolile publice, care era o decizie a guvernului anterior, conservator.

Episcopii spanioli au denunţat “o gravă încălcare a dreptului inalienabil al părinţilor şi al şcolilor, de a opta pentru educaţia morală a copiilor.”

Unele familii catolice au invocat “dreptul la conştiinţă” pentru copiii lor, astfel încât aceştia să nu participe la educaţia civică.

Această materie prevede „ca elevii să înveţe respectul pentru diversitate, să respingă rasismul şi homofobia, să respecte egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei, precum şi drepturile şi obligaţiile cetăţenilor într-o societate democratică”.

“Nu există nicio obiecţie pe motive de conştiinţă în ceea ce priveşte această problemă, pentru că nu este nimic în ea care să invadeze drepturile fundamentale ale elevilor. Dimpotrivă, educaţia cetăţenească predă drepturile şi obligaţiile pe care le avem într-o societate democratică şi tolerantă”, a spus ministrul educaţiei, Mercedes Cabrera, după decizia Curţii Supreme de Justiţie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.