publicat în: Arhivă

Biserica Ortodoxa Rusa a condamnat si ea decizia de atribuire a Premiului Nobel pentru medicina, lui Robert Edwards (Fertilizare in vitro)

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova

Biserica Ortodoxa Rusa a condamnat decizia de atribuire a Premiului Nobel pentru medicina, britanicului Robert Edwards, omul care a inventat tratamentul fertilizarii in vitro.

"Biserica considera ca toate aceste metode FIV, care implica stocarea si distrugerea in continuare a asa-numitilor embrioni in exces, sunt din punct de vedere moral inacceptabile", conform declaratiei Protopopului Nikolai Balasov, purtator de cuvant al Bisericii Ortodoxe Ruse, pentru Interfax.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Pozitia Bisericii se bazeaza pe convingerea ca "un embrion este un viitor om, si nu doar o acumulare de celule sau o parte a corpului mamei", iar Biserica "apara demnitatea vietii umane din momentul conceperii sale pana la disparitia naturala a omului", a spus preotul.

FIV implica adesea folosirea asa-numitului material genetic al donatorului, care "creeaza probleme morale persoanei nascute, ca urmare a unor astfel de proceduri", a mai spus el.

"Teoretic, copilul poate avea doi tati, dar unul biologic si altul care l-a crescut, si doua mame, una biologica si alta care l-a purtat in timpul sarcinii", a declarat purtatorul de cuvant.

Ca si in cazul asa-numitei "mame surogat", utilizarea acestor metode ar putea pune "probleme identitatii fiintei umane, si auto-intelegerii", a mai spus el.

"Pe baza acestor considerente, Biserica Ortodoxa Rusa se afla in incapacitatea de a justifica utilizarea acestor tehnologii care creaza probleme asupra unicitatii personalitatii umane si a perceptiei unei vieti umane ca dar al lui Dumnezeu", a spus el.

Cuplurilor fara copii, care sufera din incapacitatea de a avea urmasi, trebuie sa li se aminteasca faptul ca "lipsa copiilor poate fi, de asemenea, in anumite cazuri, o vocatie speciala de la Dumnezeu, fata de zeci de copii care ar fi fericiti sa-si gaseasca o familie care sa ii ingrijeasca, si care asteapta in institutiile pentru adoptia copiilor rusi", a spus preotul.

O condamnare similara a acordarii acestui Premiul Nobel lui Edwards, a fost exprimata anterior si de catre Biserica Catolica.

Comisia de acordare a Premiului a spus ca realizare acestuia a facut posibila tratarea infertilitatii. Edwards a inceput cercetarile sale la Universitatea Cambridge, la sfarsitul anilor 1950. El a lucrat alaturi de medicul Patrick Steptoe pentru crearea unui tratament FIV, asupra primului “copil in eprubeta”, nascut in 1978.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 38/2010