(UPDATE) Un ex-editor al versiunii indoneziene a revistei Playboy, vanat de politie

Lacasuri Ortodoxe: din Jakarta
Un ex-editor al versiunii indoneziene a revistei Playboy, vanat de politie

Justitia indoneziana a emis un mandat de arestare impotriva fostului editor al versiunii indoneziene a revistei Playboy, condamnandu-l pe acesta la o pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru "indecenta", au declarat vineri, 8 octombrie 2010, surse din politie.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Erwin Arnadi nu a putut fi gasit vineri, dupa ce oricum ignorase trei citatii, care expirasera joi.

"Am emis un mandat de arestare pentru intreg teritoriul tarii", a declarat un procuror din Jakarta, Mohammed Yusuf.

Editia din Indonezia a Playboy a fost lansata in 2006, intr-un climat instabil. Miscarile islamice au inmultit demonstratiile impotriva revistei, chiar daca in aceasta nu a fost publicata nicio poza nud.

Dupa ce a fost fortata de catre protestatari sa isi inchida birourile din Jakarta, Playboy a fost intrerupta in 2007.

in luna august 2010, Curtea Suprema a provocat surpriza, revenind asupra achitarii lui Arnad, in prima instanta, si condamnandu-l la doi ani de inchisoare.

Avocatii fostului editor, Todung Mulya Lubis, a calificat decizia ca fiind "extrem de grava", deoarece ameninta "libertatea presei, pilon al democratiei in Indonezia", de la caderea dictaturii, din 1998.

Acest caz a reaprins dezbaterea dintre sustinatorii unei libertati de expresie puternice si sustinatorii "moralizatori" ai tarii cu cea mai mare populatie musulmana.

UPDATE:

Politia indoneziana a raportat in urma cu cateva ore, astazi, sambata 9 octombrie 2010, ca a reusit sa-l aresteze pe ex-editorul revistei in versiune indoneziena Playboy, pentru „indecenta”.

Erwin Arnada a fost arestat undeva pe insula Bali. "L-am arestat astazi in Bali si l-am adus cu avionul in Jakarta" a declarat un procurorul Mohammed Yusuf.

Pe contul sau propriu Twitter, Erwin Arnada declara, la randul sau: "M-au inchis dar nu-mi pasa, spiritul meu si ideile imi raman libere".

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 39/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.