publicat în: Arhivă

Partidul minoritatii turce din Bulgaria se plange ca… musulmanii sunt discriminati

Lacasuri Ortodoxe: din Sofia / AFP
Partidul minoritatii turce din Bulgaria se plange ca musulmanii sunt discriminati

Partidul minoritatii turce din Bulgaria (MDL) a denuntat vineri, 8 octombrie 2010, in Parlament, faptul ca musulmanii sunt suspectati in grup, de fundamentalism, dupa o actiune a politiei efectuata miercuri in trei regiuni din sud, cu o populatie musulmana insemnata ca numar.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Orice tentativa de acuza nedovedita de fundamentalism demonstreaza ca musulmanii sunt tratati ca straini in propria lor tara", a declarat un comunicat din partea grupului parlamentar al MDL (de opozitie), care detine 37 de locuri din cele 240, in Parlamentul Bulgar.

Musulmanii reprezinta aproximativ 13% din populatie.

"Anchetele asupra islamismului radical din Bulgaria si cercetarea organizatiilor teroriste islamice nu au produs un rezultat concret. Astfel, musulmanii bulgari interpreteaza aceste actiuni drept tentative de intimidare sau acte politice”, explica MDL.

Politia a confiscat miercuri literatura religioasa publicata in Arabia Saudita pentru a o supune anchetei unui procuror vizavi de functionarea unei fundatii interzise islamiste, Al-Waqf Al Islami, in regiunile Blagoevgrad, Pazargik si Smolian (din Sud).

in satul Lajéné (sud-est), sute de musulmani au reactionat miercuri, blocandu-i pe agentii politiei, sositi pentru o perchezitie in interiorul casei unui imam.

Procurorul regional al Pazargik, Nedialka Popova, a confirmat pentru ziarul „24 de ore", vineri, ca o ancheta este inca din luna iunie a anului 2009 in desfasurare, privind existenta unei structuri finantate din Arabia Saudita, care urmareste sa impuna Salafismul, o ideologie radicala, in locul traditionalului Islam din Bulgaria.

Fondata in Tarile de Jos, fundatia Al Waqf Al-Islami, finantata de ultra-conservatorii Arabiei Saudite, este suspectata de legaturi cu organizatia islamista Al Qaeda.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 39/2010