Vaticanul atrage atentia asupra spovedaniei prin intermediul iPhone-ului

Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman

La telefon

Nu poate exista spovedanie prin iPhone, a precizat miercuri, 9 februarie 2011, purtatorul de cuvant al Vaticanului, dupa unei aplicatii Apple, intitulata „Marturisirea", destinata credinciosilor catolici din Statele Unite.

„Este esential sa se inteleaga in mod corect sacramentul penitentei si faptul ca acesta impune, nu numai un dialog intim intre penitent si duhovnic, dar si dezlegarea de pacate din partea duhovnicului. Acestea nu pot fi inlocuite prin nicio aplicatie informatica", a afirmat pentru jurnalisti, rev. Federico Lombardi, director al biroului de presa al Vaticanului, mentioneaza AFP.

„Trebuie sa subliniem acestea, pentru a evita orice nelamurire; nu putem vorbi sub nicio forma de marturisire prin iPhone", a tinut sa specifice purtatorul de cuvant al Vaticanului.

Aplicatia este creatia tehnica a companiei Little iApps, fiind comercializata pe iTunes, la pretul de 1,99 dolari.

Pentru a-i determina pe credinciosi sa-si marturiseasca pacatele, aplicatia le ofera, de exemplu, posibilitatea de a raspunde la unele intrebari legate de viata lor religioasa.

Creatorul ei, Patrick Leinen, a explicat ca aplicatia a fost conceputa pentru utilizarea in confesional si ca e destinata „celor care participa la Messa, precum si celor care ar dori sa se converteasca". „Dorinta noastra este sa-i invitam pe catolici sa-si exprime credinta prin intermediul noilor tehnologii", a precizat Leinen intr-o declaratie.

„intr-o lume in care multe persoane utilizeaza suportul informatic pentru a citi si medita(…) nu putem impiedica pe cineva sa reflecteze, chiar si cu ajutorul instrumentelor digitale, in vederea unei spovedanii ulterioare", a adaugat totusi parintele Lombardi, insistand pe ideea ca „acest lucru nu inlocuieste in niciun caz sacramentul (taina)".

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.