Reprezinta Rusia, oare, intrarea in era crestinismului

biserici modulare Rusia Reprezinta Rusia, oare, intrarea in era crestinismului “modular”?

Articolul reprezinta o analiza semnata de Paul Goble – EurAsia / traducere pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

"in scopul cresterii radicale a numarului de biserici ortodoxe ruse, si pentru a se asigura ca rusii de la oras vor avea o biserica, fara sa strabata o distanta mare de mers pe jos, Patriarhia Moscovei a lansat un program de construire a unor biserici modulare, pentru intaia oara in Moscova dar si in alte parti (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe).


Dar, in timp ce astfel de biserici prefabricate ii vor permite Bisericii Ortodoxe Ruse sa isi extinda prezenta fizica, multi rusi sunt ingrijorati de faptul ca aceste cladiri noi vor compromite peisajul arhitectural, iar altii sunt convinsi ca, sa ai mai multe biserici, nu inseamna deloc o garantie si ca vor fi aici mai multi crestini.

Patriarhul Kirill, anterior, a ajuns la un acord cu fostul primar al Moscovei, Iuri Lujkov, care i-a oferit 200 loturi de teren pe care Biserica ar putea ridica aceste biserici pre-fabricate, iar saptamana trecuta, Ierarhul pare sa fi facut progrese in garantarea faptului ca succesorul lui Lujkov, Serghei Sobianin, va urmari acelasi plan.

Patriarhia Moscovei detine in prezent 790 de biserici si capele in capitala Rusiei, desi aproximativ jumatate dintre ele sunt situate in interiorul vreunei institutii si, prin urmare, nu sunt usor accesibile pentru majoritatea moscovitilor. Patriarhia a insistat ca are nevoie de mai mult cu, aproape, 600 biserici pentru a se asigura ca fiecare rezident poate merge la o biserica ortodoxa.

Desi principala piedica in orasul Moscova, in fata construirii de noi biserici o reprezinta disponibilitatea de parcele de teren pe care acestea pot fi construite, un alt obstacol serios este si costul bisericilor ortodoxe, care este de obicei mult mai ridicat decat cel al altor constructii religioase utilizate de catolici, protestanti, musulmani si altii.

Aceasta diferenta de pret nu apare doar fiindca Biserica Ortodoxa are foarte multe pretentii specifice la care alte credinte renunta, ci si pentru ca Biserica si credinciosii sai sunt foarte mandri de frumusetea si de caracterul unic al cladirilor propriei Biserici. Chiar si Patriarhia a aratat de multe ori ca din cauza acestor costuri, alte credinte au construit mai multe sit-uri religioase, recent.

Pentru a depasi aceste probleme, Patriarhia a venit cu ideea bisericilor modulare, prefabricate, one-size-fits-all, care pot fi ridicate cu rapiditate. Daca acest program va functiona in Moscova, este probabil ca ierarhia bisericii sa il extinda si in alte parti ale tarii.

Acest lucru nu va ajuta imaginea Bisericii, ci va insemna costul standardizarii, lucru caruia Patriarhia Moscovei i s-a opus in mod traditional. Vor mai aparea si alte consecinte, precum aceea ca: constructiile, cum ar fi “biserica rapida”, ii va determina cu siguranta si pe liderii altor credinte, in special pe musulmani, sa-si intensifice cererile pentru un tratament egal.

Iar acest tip de boom al constructiilor religioase, unul destinat asigurarii de cladiri, mai degraba decat promovarii crestinismului, va ridica intrebari mai mult despre ceea ce este cu adevarat Patriarhia Moscovei, o organizatie religioasa sau o structura politica si de afaceri interesata mai mult de bogatie si influenta, decat de crestinism.

intr-un interviu acordat portalului religios rusesc Portal-credo.ru, Valeriia Novodvorskaia, lider al Partidului Democrat al Uniunii, a declarat ca extinderea numarului de biserici nu ofera nicio garantie ca va exista o crestere a numarului de credinciosi – ba chiar poate avea un efect opus.

intr-adevar, a mai spus ea, planurile actuale de constructie, ale Bisericii, amintesc de modul in care Partidul Comunist al Uniunii Sovietice s-a comportat inainte de 1991: a construit in mod constant obkomuri si gorkomuri, dar "lucrurile au dovedit, din fericire, ca au existat mult mai putini" comunisti decat ar fi sugerat acest numar de comitete.

La Moscova, in prezent, exista "mai mult decat suficiente" biserici, pentru numarul de credinciosi. intr-adevar, daca o vei vizita pe oricare dintre ele, la cele mai importante sarbatori bisericesti, continua Novodvorskaia, ele sunt, de obicei aproape goale. Pana cand se vor umple, de ce trebuie sa fie construite mai multe biserici?

?i, ca argument pentru faptul ca cele mai multe biserici ortodoxe se afla in centrul orasului, mai degraba decat in cartiere periferice unde traieste majoritatea locuitorilor de fapt, criticile liberalei mai spun: "aici sunt suficiente zone <adormite>, ca sa mai fie justificata construirea a inca 200 noi biserici ortodoxe".

Ea a mai adaugat ca este mult mai preocupata de lipsa valorilor europene si crestine in Federatia Rusa decat de insuficienta cladirilor bisericesti, si a sugerat ca atat Patriarhia Moscovei cat si rusii obisnuiti ar trebui sa isi doreasca sa vada schimbari, mai degraba decat o era, pur si simplu, modulara a crestinismului."

Paul Goble

– traducere pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

Paul Goble este un specialist cu vechime, pe probleme etnice si religioase in Eurasia. Mai recent, el a fost director de cercetare si publicatii la Academia Diplomatica a Azerbaijanului. Anterior, acesta a fost prodecan in domeniul stiintelor sociale si umaniste la Universitatea Audentes din Tallinn, si cercetator senior asociat la EuroCollege din Universitatea Tartu Estonia. El a mai ocupat functii diferite in Departamentul de Stat American, Agentia Centrala de Informatii si Internationala a Biroului de Radiodifuziune, precum si la Vocea Americii si Radio Europa Libera / Radio Liberty, in Carnegie Endowment for International Peace."

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 45/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.